Aromatyczna i prosta w wykonaniu zupa wigilijna
Składniki:
- 30 dag grzybów mrożonych lub suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz i sól
- 3 łyżki śmietany
- makaron - łazanki
- masło do smażenia
Grzyby rozmrażamy, kroimy i podsmażamy razem z drobno posiekaną cebulą na maśle (suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy). Do garnka z około 2l wody wrzucamy warzywa, przyprawy i gotujemy ok. 20 min. Następnie dodajemy wcześniej podsmażone grzyby (lub odcedzone suszone) oraz makaron łazankowy. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec zupę doprawiamy śmietaną i posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.
Obżarciuch
czwartek, 17 grudnia 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!