Faworki w kształcie kokardek to świetna i smaczna propozycja na karnawał
Składniki:
- koło 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki serka waniliowego
- 2 łyżki spirytusu
- 50 g masła
dodatkowo:
- cukier puder
- około 1 l oleju
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek i dodajemy serek waniliowy, żółtka, masło, cukier puder i spirytus. Zagniatamy ciasto, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Najlepiej ciasto zagniatać około 8 min, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godz.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki oraz cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka. Z kółek formujemy kokardkę ściskając do środka naprzeciwległe brzegi. Środki kokardek należy mocno ściskać, aby w trakcie pieczenia się nie rozwijały.
Tak przygotowane kokardki smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!