Puszyste ucierane ciasto w środku z ukrytym sercem idealne na Dzień Zakochanych
Wymiary formy: 26x12 cm
Składniki:
ciasto ciemne:
- 1 szklanka mąki
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
ciasto jasne:
- 2 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia:
dodatkowo:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie cały czas miksując wbijamy jajka i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy kakao.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 40 - 50 min. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Wystygnięte kroimy na kromki o grubości około 1,5 cm i foremką wykrawamy serduszka. Następnie przygotowujemy jasne ciasto w taki sam sposób jak ciasto ciemne.
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy trochę ciasta jasnego, w rządku układamy wycięte serduszka. Delikatnie wykładamy resztę jasnego ciasta obok serduszek i na wierzchu. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 40 - 50 min. do suchego patyczka. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!