• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Rolada z kapusty



Pyszna rolada z kapusty, mięsa mielonego i marchewki, pieczona w sosie pomidorowym idealnie sprawdzi się na obiad

Składniki:

  • kapusta (około 10 liści, ilość zależy od ich wielkości)
  • około 500 g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny i sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • słoik przecieru pomidorowego




Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, a marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miski dajemy mięso mielone, cebulę, marchew, wbijamy jajko, wsypujemy paprykę słodką, majeranek, pieprz ziołowy oraz do smaku solimy i pieprzymy. Farsz dokładnie mieszamy. 


W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). 6 liści kapusty układamy tak aby zachodziły na siebie (to robiłam na foli aluminiowej). Następnie rozkładamy farsz i zwijamy roladę. 


Na spodzie naczynia żaroodpornego rozkładamy 4 liście kapusty, układamy roladę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, pieprzymy oraz wlewamy około 1 szklankę wody. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na około 50 min. (w razie potrzeby dolewamy wodę). Po tym czasie roladę zalewamy przecierem. Pieczemy jeszcze około 20 minut.


Smacznego!




Obżarciuch
11 Comments
kapusta, mięsne, rolada z kapusty, rolada z kapusty z mięsem mielonym
poniedziałek, 15 lutego 2016
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
kapusta mięsne rolada z kapusty rolada z kapusty z mięsem mielonym Rolada z kapusty

Polecane przepisy

11 komentarzy:

  1. Joanna Ł15 lutego 2016 18:18

    Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. marta sztabińska15 lutego 2016 18:25

    Świetna ;) super pomysł na inne gołąbki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Marzena Szkodzińska15 lutego 2016 18:32

    Świetny pomysł na inne gołąbki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Matylda15 lutego 2016 19:36

    Wspaniały przepis, na inny rodzaj gołąbków a raczej dużego gołąbka. Wygląda przepysznie, jutro robię obiad według Twojego przepisu, za który bardzo dziękuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Gabriela Borowiec15 lutego 2016 19:54

    mi to raczej gołabków nie przypominało :) :) gdyby był dodatek kaszy lub ryżu to owszem :) to bardziej mięsno-marchewkowa uczta zawinięta w kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Trzeci Talerz15 lutego 2016 19:59

    Wspaniały pomysł i piękne wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Kulinarne Inspiracje Futki15 lutego 2016 20:17

    Bajeczna rolada! Wygląda niezwykle apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Agnieszka Demska15 lutego 2016 21:37

    No bajeczny pomysł :))
    Bardzo fajny sposób na gołąbki. I jaki fajowy wygląd :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Ewa W15 lutego 2016 22:22

    świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Vela16 lutego 2016 10:50

    Niesamowity pomysł i bardzo dobre wykonanie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Hrabina w kuchni17 lutego 2016 16:32

    Super przepis! Rolada fantastyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Ekler

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria