Pyszna rolada z kapusty, mięsa mielonego i marchewki, pieczona w sosie pomidorowym idealnie sprawdzi się na obiad
Składniki:
- kapusta (około 10 liści, ilość zależy od ich wielkości)
- około 500 g mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- pieprz czarny i sól
- liście laurowe
- ziele angielskie
- słoik przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, a marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miski dajemy mięso mielone, cebulę, marchew, wbijamy jajko, wsypujemy paprykę słodką, majeranek, pieprz ziołowy oraz do smaku solimy i pieprzymy. Farsz dokładnie mieszamy.
W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). 6 liści kapusty układamy tak aby zachodziły na siebie (to robiłam na foli aluminiowej). Następnie rozkładamy farsz i zwijamy roladę.
Na spodzie naczynia żaroodpornego rozkładamy 4 liście kapusty, układamy roladę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, pieprzymy oraz wlewamy około 1 szklankę wody. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na około 50 min. (w razie potrzeby dolewamy wodę). Po tym czasie roladę zalewamy przecierem. Pieczemy jeszcze około 20 minut.
Smacznego!
Obżarciuch
poniedziałek, 15 lutego 2016
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!