Gołąbki z kapusty pekińskiej



Smaczne i szybkie w przygotowaniu gołąbki zawinięte w delitkatne liście kapusty pekińskiej nadziane farszem z kaszy jaglanej i mięsa mielonego

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
  • około 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz i sól
  • pieprz ziołowy
sos:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 2 łyżeczki mąki




Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy kaszę jaglaną, mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem i pieprzem ziołowym. Całość mieszamy. 


W międzyczasie liście kapusty myjemy, odcinamy z nich większą białą część i sparzamy około 3min., liście mają być elastyczne, ale nie ugotowane. Następnie zawijamy w liście farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1/2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi pekinki. 


Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 40 minut. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, koncentratem pomidorowym, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 40 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 20 minut, aż powstanie nam sos.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Nigdy chyba nie jadłam takich z użyciem pekińskiej, super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkie inspiracje gołąbkowe do mnie przemawiają. Tyle eksperymentów, ile ja już robiłam z gołąbkami to głowa mała. A jednak wersji z kapustą pekińską nie znam, ale jak najbardziej biorę przepis :) Pozdrawiam serdecznie od gołąbkowej Maniaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie. Nigdy nie robiłam gołąbków za to mój mąż robi stale, podsunę mu przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie :-) Uwielbiam gołąbki w każdej formie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam,naprawdę wychodzą pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam, na pewno się skuszę i zrobię :) wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe i niezwykle smakowite gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierwszy raz spotykam się z pekińską do gołąbków, ale pomysł jest intrygujący :) na pewno wypróbuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi...bardzo czest robie z tej kapusty ,dlatego bo jest bardzo latwo i prosto z odrywaniem lisci.
      Pozdrawiam... :)

      Usuń
  9. to już wiem co będę dziś robiła na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń