Herbatniki przełożone masą budyniową na bazie soku Kubuś i bitą śmietaną, czyli ciasto idealne na upały
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
masa budyniowa:
- 1 l soku marchwiowo - bananowego Kubuś
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
masa śmietanowa:
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 śnieżki w proszku
dodatkowo:
- około 300 g herbatników (32 szt.)
- starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
W szklance soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Następnie wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż masa zgęstnieje. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy gorącą masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śnieżkami. Masę śmietanową wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!