Pyszne kawałki mięsa z łopatki duszone w miodzie i musztardzie, idealne jako danie obiadowe
Składniki:
- około 500 g mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- majeranek
- papryka słodka
- pieprz i sól
- świeży tymianek
- olej
- około 1 szklanka wody
Czosnek wyciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy, a mięso w kostkę. Całość mieszamy z miodem, musztardą, majerankiem, papryką słodką oraz solimy i pieprzymy do smaku oraz odstawiamy przykryte do zamarynowania na około godzinę. Po tym czasie dolewamy odrobinę oleju i całość podsmażamy. Następnie wrzucamy tymianek i dolewamy wodę.
Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości przez około 1 godz. Tak przygotowane mięso można podać z ziemniakami i mizerią.
Obżarciuch
poniedziałek, 12 września 2016
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!