Składniki wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, czyli szybka i smaczna zapiekanka ziemniaczana z kapustą i mięsem mielonym
Form owalna o wymiarach: około 35x20 cm
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
 - 1/2 główki średniej kapusty
 - 500 g mięsa mielonego
 - 1 cebula
 - 1 jajko
 - sól i pieprz
 - papryka słodka
 - majeranek
 - olej
 - 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
 - 3/4 szklanki wody
 
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry oraz mieszamy z odrobiną oleju, solą i pieprzem. Następnie układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Kapustę siekamy, a cebulę kroimy w kostkę, skrapiamy odrobiną oleju, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. 2 garście kapusty zostawiamy, a resztę wysypujemy na ziemniaki. Do mięsa mielonego wbijamy jedno jajko, dodajemy paprykę słodką, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy i wykładamy do naczynia.
Wierzch posypujemy zostawioną kapustą i smarujemy koncentratem pomidorowym rozmieszanym z wodą. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godz. Następnie odkrywamy ją i pieczemy jeszcze około 40 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta obiad zapiekanka na obiad zapiekanka ziemniaczana zapiekanka ziemniaczana z kapustą zapiekanki ziemniaki
apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekanki. Za aromat, smak i prostotę przygotowania :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam zapiekanki. Pyszna propozycja. Lubię zapiekanki ziemniaczane :) Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńwypróbuje na pewno
OdpowiedzUsuńapetyczna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAlez to pysznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Obszerna dokumentacja zdjęciowa. Łatwo zrobić krok po kroku.
OdpowiedzUsuńjakie równe warstwy, pycha !
OdpowiedzUsuńz całej zapiekanki ziemniaki najsmaczniejsze
OdpowiedzUsuń