Pierniczki pomarańczowe

Bardzo aromatyczne pierniczki z dodatkiem skórki z pomarańczy

Ilość: 80 sztuk

Składniki:
  • około 3 szklanki mąki
  • 4 duże łyżki miodu naturalnego (u mnie gryczany)
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody



Przygotowanie:

W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło z miodem. Następnie do gorącej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i sodę, wbijamy jajka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, całość mieszamy. 



Przekładamy mąkę na stolnicę robimy dołek i wlewamy masę miodową. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy pierniczki. 


Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 10-12 min.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne. Ja, jeśli już robię to takie klasyczne, ale te są przefajne! :) Urocze, pyszne gwiazdeczki
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj skórka genialnie podkręca smak pierniczków :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekna prezentacja! Już czuje ten aromat.... bajecznie w kuchni.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy one są miękkie po upieczeniu,a potem twardnieją? Jak to z nimi jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zaraz po upieczeniu, jak są ciepłe są miękkie, ale później twardnieją i muszą swoje poleżeć 😁 u mnie zawsze szybko znikają nawet jak są twarde 😀

      Usuń
  5. Rozumiem teraz jak jest. Dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń