Proste, wilgotne i bardzo kokosowe ciasto z połówkami jabłek. Świetny deser do popołudniowej kawy i herbaty
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 4 szklanki mąki
- 3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100g wiórek kokosowych
dodatkowo:
- 6 jabłek
- sok z cytryny
- cukier puder do posypania
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jajku, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko ucieramy na puszystą masę. Na koniec dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy łyżką do połączenia składników. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy ze skórki i przekrawamy na połówki. Usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Następnie jabłka nacinamy nożem do połowy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układamy je na ciasto i lekko wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w temp. 170 st. przez około 50 minut.
Upieczone i wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!