Kurczak po zbójnicku

Soczyste podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście z pieczarkami. Bardzo łatwy sposób na pyszne danie obiadowe

Składniki:
  • około 1 kg podudzi z kurczaka (8 szt.)
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • około 200 ml bulionu (opcjonalnie woda)
  • olej



Przygotowanie:

Majeranek, paprykę słodką, pieprz i sól mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości i przestygniętą odciskamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni. Do podsmażonych pieczarek dodajemy kapustę i koncentrat pomidorowy oraz mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy kapustą, a na niej układamy podudzia.



Całość podlewamy bulionem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. i pieczemy około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie kurczaka odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. do zarumienia.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. Mięsko to ja bardzo lubię. :-) Pysznie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej ale super Musi być nieziemskie Kradne pomysl Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie. Zjadła bym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, uwielbiam takie dania☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięsko to ja bardzo lubię :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  6. apetycznie wygląda ten kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł! Pyszny i bardzo smakowity kurczaczek :) <3

    OdpowiedzUsuń
  8. takie szybkie dania zawsze mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki kurczaczek to paluszki lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już czuję ten smak, mmmm :)
    Zapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie siedzi w piekarniku i czeka na gosci. Dziekuje za przepis i pozdrawiam!Kasia

    OdpowiedzUsuń
  12. O kurczaku na kapuście kiszonej słyszałam już nie raz, ale jakoś nie odważyłam się do tej pory zrobić ;) Wygląda jednak przeapetycznie i chyba się w końcu skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszny obiadek :) tylko kapusta powinna byc jakos doprawiona....a tu nic nie pisze w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń