sobota, 4 lutego 2017

Pączki serowe z piekarnika



Odchudzona wersja pączków serowych - znakomita alternatywa dla tych smażonych w tłuszczu

Ilość: 8 sztuk

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Do miski przekładamy ser biały, wbijamy jajko i wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz zagniatamy ciasto (może się lekko kleić do rąk, ale mąki nie należy zbyt dużo dosypywać, bo pączki wyjdą twarde). Z powstałego ciasta na stolnicy formujemy wałek i dzielimy go na 8 porcji i z każdej części robimy kulkę. Pączki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 - 25 min. Ostygnięte pączki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!


22 komentarze:

  1. ooo paczki z piekarnika, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis na pączusie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie je robilam i nie sa rewelacyjne ale zjadliwe radze dodac wiecej cukru i posmarowac blache tluszczem bo strasznie sie do papieru kleja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie te pączki z większą ilością cukru są za słodkie :) zawsze można je nadziać np. marmoladą. Nie miałam problemu z klejącym ciastem do papieru, polecam ręce oprószyć mąką i formować pączki, zamiast smarować papier tłuszczem :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. apetycznie wyglądają ;) zastanawiam się tylko czy to jeszcze pączki, czy może już bułeczki? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają :) Jutro na deser zrobię dla chłopa :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro wypróbuję :)

    Jednak wydają się być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pączki wyglądają cudnie! Twaróg zawiera mnóstwo białka, dlatego takie słodkości są idealne po treningu. Chętnie wypróbuję przepis. Moje pączki czy drożdżówki wychodzą twarde i zbite. Nie mam ręki do drożdży:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli wychodzą twarde i zbite to możliwe że dodajesz za dużo mąki :)

      Usuń
  9. Nie jadłam i nie robiłam pączków z piekarnika. Wyglądają bardzo smacznie i mniej tłusto niż tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Można upiec z nadzieniem te pączki.

    OdpowiedzUsuń
  11. A mi wyszły zakalce i kamienie :-((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli wyszły Ci twarde to za dużo mąki dałaś, a zakalec? może w za małej temperaturze piekłaś :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Wyszły 👌 z tym że radzę trochę mniej mąki dać to będą bardziej miękkie

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak tylko znalazłam ten przepis, to postanowiłam je upiec. I teraz właśnie zajadam :) Bardzo dobre, a w dodatku błyskawicznie się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszły smaczne, pachną bardzo ładnie i wyglądają jak na zdjęciu. Dałem 160g mąki zamiast 170, ale następny, razem dam jeszcze trochę mniej - jakieś 150. Cukru waniliowego dałem pół paczki i dodałem aromatu waniliowego w płynie. Piekłem jakieś 23 min 180 stopni z termoobiegiem, pod koniec na 3 minuty na górę, żeby się przyrumieniły. I lepiłem na desce oprószonej mąką, żeby się tak nie kleiły. Przydałaby się jakaś szpryca, żeby je nadziać bo w tym cieście jest potencjał.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czytając przepis, wydaje się, że nie da się niczego popsuć...Niestety da... Pączki nic a nic nie wyrosły. Wyszły twarde i zakalcowate. Nie miksowałam długo, wyrabiałam najkrócej, jak to było możliwe. Mąki dałam nawet ciut mniej. Piekarnik też nagrzany odpowiednio. Robiłam dwa podejścia (z chudym twarogiem): przeciśniętym przez praskę dwukrotnie i nie. Obydwa z kiepskim efektem. Braku wyglądu nie rekompensuje smak. Moja struktura ciasta też inna niż na fotografiach powyżej. Cóż, z całą pewnością do nich nie powrócę. A szkoda! Gratuluję tym, którzy mają rękę do takich wytworów.

    OdpowiedzUsuń
  16. To nie wina przepisu tylko twoja przeanalizuj bo z pewnością robisz coś źle albo masz słabej jakości składniki czy np. zły proszek do pieczenia

    OdpowiedzUsuń