Warzywna sałatka z makaronem

Błyskawiczna w przygotowaniu sałatka warzywna z kolorowym makaronem i sosem czosnkowym

Składniki:

  • puszka kukurydzy konserwowej
  • słoiczek selera konserwowego
  • słoiczek papryki konserwowej
  • 200 g kolorowego makarony świderki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek świeży lub mrożony
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Odcedzamy z zalewy kukurydzę oraz seler, a paprykę kroimy w drobną kostkę.



W międzyczasie do miseczki dodajemy majonez, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Wszystkie warzywa oraz makaron wrzucamy do miski, dodajemy sos i delikatnie mieszamy.


Sałatkę przekładamy do dużej salaterki.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 komentarze:

  1. zrobiłam, świetna w smaku i do tego bezmięsna

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda ta sałatka :-) Zjadłabym z wielką przyjemnością :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie sałatki a Twoja wygląda smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa sałatka, będę musiał takiej spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie sałatki :) Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała, smaczna i pożywna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie treściowe sałatki, i jeszcze ten kolory makaron super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w sam raz do zabrania do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj lubie takie sałatki A jeszcze jak sa takie zimne z lodówki to mogę zajadac się bez opamiętania Pysznie wygląda Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka świetna w smaku polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybka do zrobienia i bardzo smaczna sałatka, polecam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Sałatka pycha, robiłam. Wszystkim bardzo smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy zamiast selera z puszka mozna dac swiezy i tak samo z papryka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeży seler może okazać się za twardy, nie polecam go zamieniać. Natomiast paprykę myślę, że można zamienić

      Usuń
  14. A coś zamiast koperku można by dodać?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy może być makaron kokardki

    OdpowiedzUsuń