Piegusek z brzoskwiniami

Pyszny makowy biszkopt z delikatną masą śmietankową i brzoskwiniami. Ciasto efektownie się prezentuje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt makowy:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietankowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
poncz:
  • 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
  • 100 ml przegotowanej wody
dodatkowo:
  • brzoskwinie z puszki
  • kilka herbatników lub ulubionych ciastek



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy mak i mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Ciasto pieczemy około 30 min. do suchego patyczka.



Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w cząstki. W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Następnie miksując małym strumieniem wlewamy żelatynę. Ciasto makowe nasączamy likierem rozmieszanym z wodą. Na biszkopt wykładamy połowę masy, układamy pokrojone brzoskwinie i wykładamy resztę masy. Na wierzch kruszymy herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężało.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. ciasto wygląda genialnie w przekroju

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię :) Prezentuje się fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda zachwycająco i tak leciutko. że nic tylko się częstować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda wspaniale. Postaram się przygotować coś takiego w ten weekend dla siebie i mojego chłopaka - ja dobrze wiem, jak bardzo on kocha słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.interesujący przepis! Mam jeden problem... co to za mak?zmielony? Taki suchy z torebki czy mokry z puszki/wiaderka?? Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest zwykły, suchy mak, niemielony :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Chętnie bym zjadła :))

    zapraszam także na mój blog:http://summerbloglei.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. A to biszkopt bez żołtek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam super przepis. Mam pytanko czym mogę zastąpić likier

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz użyć wodę wymieszaną z aromatem lub sokiem z cytryny, herbatę, a nawet sok z brzoskwiń :)

      Usuń
  9. Zważyła mi się masa, co robię źle? Za chwilę spróbuję ponownie. Możecie coś podpowiedzieć? Robię dokładnie jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Za mała ilość składników na taką blachę.

    OdpowiedzUsuń