Ptasie mleczko

Delikatne, lekkie i nie za słodkie ciasto na bazie kremówki i galaretek, znakomicie sprawdzi się w upały. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, najlepiej smakuje dobrze schłodzone

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 600 ml wrzątku
  • 3 x 300 ml śmietanki 30%
  • 15 herbatników



Przygotowanie:

Każdą galaretkę wsypujemy do oddzielnego naczynia, rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową. Piankę cytrynową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia.



W ten sam sposób postępujemy przygotowując piankę wiśniową. 300 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy zimną galaretkę wiśniową. Piankę wiśniową wykładamy na zastygniętą warstwę cytrynową i odstawiamy do stężenia. Następnie przygotowujemy piankę agrestową. 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy galaretkę agrestową. Piankę agrestową wlewamy na ciasto.



Ptasie mleczko wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie lekkie ciasta :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę świetne ptasie mleczko! :)
    Bardzo mi się podoba.
    Rewelacja.
    Pozdrawiam serdecznie! Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne, muszę kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne takie na lato. Mniam ... ale puszek

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam. CUDO! Polałam górę czekoladą. Obłęd a nie ptasie mleczko :*
    Pozdrawiam Agnes

    OdpowiedzUsuń
  7. Też tak robię ale jedną warstwe robie kakaową poprostu dodaje kakao i wtedy jest jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudo, wygląda tak delikatnie i pysznie. Kolorowa chmurka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna wyszła, taka delikatna kostka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ptasie mleczko w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  11. Monika Max, dodajesz kakao zamiast czego, lubie czekoladowe ptasie mleczko, prosze o odpowiedz.Dziekuje i pozdrwiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast galaretki dodajemy żelatynę i kakao :)

      Usuń
    2. Ile żelatyny trzeba dodać na ilość śmietany w przepisie, jeśli nie chcę dodawać galaretki?

      Usuń
  12. Sama woda wyszła z tego przepisu. Zrobiłem jak opisane i tylko strata towaru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli galaretki zostały wykonane tak jak w przepisie, a nie jak się w opisie na opakowaniu to nie ma możliwości, żeby wyszła woda

      Usuń
    2. Galaretka musi być zimna czy prawie stężała? 200 ml zimnej galaretki na 300 ml śmietany dało wodę.

      Usuń
  13. kocham galaretki! ciasto idealne na lato

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne, robię już drugi raz ;) chyba jedno z ulubionych będzie ;)

    OdpowiedzUsuń