Delikatne, lekkie i nie za słodkie ciasto na bazie kremówki i galaretek, znakomicie sprawdzi się w upały. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, najlepiej smakuje dobrze schłodzone
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka agrestowa
- 600 ml wrzątku
- 3 x 300 ml śmietanki 30%
- 15 herbatników
Przygotowanie:
Każdą galaretkę wsypujemy do oddzielnego naczynia, rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową. Piankę cytrynową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia.
W ten sam sposób postępujemy przygotowując piankę wiśniową. 300 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy zimną galaretkę wiśniową. Piankę wiśniową wykładamy na zastygniętą warstwę cytrynową i odstawiamy do stężenia. Następnie przygotowujemy piankę agrestową. 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy galaretkę agrestową. Piankę agrestową wlewamy na ciasto.
Ptasie mleczko wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!