Kokosowiec z kajmakiem

Bardzo smaczny przekładaniec z masą kokosową, kajmakową i śmietanową. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

ciasto:
  • 2 jajka
  • 400 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu gryczanego lub innego
  • 150 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody
masa kokosowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g masła
masa kajmakowa:
  • 1 puszka kajmaku (510 g)
  • 150 g masła
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki pomarańczowe lub inne
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe do ozdoby



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na połowę. Pieczemy dwa blaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. przez około 15 minut.



Następnie przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy cukier, wiórki i wszystko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i wlewamy je na wrzące mleko. Wszystko razem mieszamy i gotujemy tak długo, aż masa będzie gęsta. Po wystudzeniu masę ucieramy z masłem. Potem robimy masę kajmakową: Masło ucieramy, dodajemy do niego kajmak i wszystko dokładnie łączymy, aby powstał jednolity krem. Galaretki na masę śmietanową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno i powoli wlewamy do niej lekko tężejące galaretki. Na pierwszy, wystudzony blat ciasta wykładamy masę kokosową i przykrywamy ją drugim blatem. Potem rozsmarowujemy masę kajmakową, a na koniec śmietanową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Mmmm, chyba przetestuje wkrótce ten przepis, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno jest mega pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ale bym sobie zjadła kawałek, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciacho to prawdziwe niebo w gębie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda, koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę się napatrzeć na Twoje ciacho. Pyszniutko wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogę zamiast mleka dać mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam z mlekiem kokosowym, ale jak zrobisz to daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  8. nie wiem dlaczego ale wedłóg mnie masy krówkowej wychodzi za dużo wszystko się zlewa i nigdy nie mogę dać jej całej

    OdpowiedzUsuń
  9. Na zdjeciach widac ze wycieka kajmak czy on zastyga na ciescie czy tak caly czas wycieka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chcesz aby kajmak nie wyciekał daj samą masę bez masła

      Usuń