Bardzo smaczny przekładaniec z masą kokosową, kajmakową i śmietanową. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy
Wymiary formy: 22x33 cm
Składniki:
ciasto:
- 2 jajka
- 400 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu gryczanego lub innego
- 150 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 1 łyżeczka sody
masa kokosowa:
- 1/2 l mleka
- 2 czubate łyżki mąki tortowej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g masła
masa kajmakowa:
- 1 puszka kajmaku (510 g)
- 150 g masła
masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki pomarańczowe lub inne
dodatkowo:
- wiórka kokosowe do ozdoby
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na połowę. Pieczemy dwa blaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. przez około 15 minut.
Następnie przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy cukier, wiórki i wszystko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i wlewamy je na wrzące mleko. Wszystko razem mieszamy i gotujemy tak długo, aż masa będzie gęsta. Po wystudzeniu masę ucieramy z masłem. Potem robimy masę kajmakową: Masło ucieramy, dodajemy do niego kajmak i wszystko dokładnie łączymy, aby powstał jednolity krem. Galaretki na masę śmietanową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno i powoli wlewamy do niej lekko tężejące galaretki. Na pierwszy, wystudzony blat ciasta wykładamy masę kokosową i przykrywamy ją drugim blatem. Potem rozsmarowujemy masę kajmakową, a na koniec śmietanową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
środa, 18 października 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!