Najlepszy przepis na puszysty, a zarazem delikatny sernik. Swoim smakiem zachwyca każdego
Wymiary formy: 25x35 cm
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 8 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mąki
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka cukru
- około 300 g herbatników
Przygotowanie:
Ser z wiaderka miksujemy z żółtkami. Cały czas ucierając partiami dodajemy mleko w proszku, mąkę pszenną i budynie waniliowe. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowy. Kremówkę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Po upieczeniu sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
czwartek, 16 listopada 2017