Sernik z mlekiem w proszku

Najlepszy przepis na puszysty, a zarazem delikatny sernik. Swoim smakiem zachwyca każdego

Wymiary formy: 25x35 cm

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mąki
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • około 300 g herbatników



Przygotowanie:

Ser z wiaderka miksujemy z żółtkami. Cały czas ucierając partiami dodajemy mleko w proszku, mąkę pszenną i budynie waniliowe. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowy. Kremówkę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Po upieczeniu sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

53 komentarze:

  1. Serniki uwielbiam :) Ten na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, zwłaszcza jak się lubi mleko w proszku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na święta jak znalazł. Wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre pyt. Gdzie mleko???

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile tego mleka w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
  6. A budyń zrobić czy taki sypki wsypać?

    OdpowiedzUsuń
  7. Może być mleko granulowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. granulowanego jeszcze nie używałam, ciężko mi powiedzieć czy się sprawdzi :)

      Usuń
  8. Granulowane mleko nie ma smaku takiego jak w proszku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba za dużo herbatników jest w przepisie...300 g,zużyłam tylko 100 g

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można dodać rodzynki, skórkę z cytryny ????

    OdpowiedzUsuń
  11. nie ma,to jak dobry sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy na pewno wymiary blaszki są podane prawidłowo? Mi wyszły 2 blaszki: duża i średnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam w blaszce takiej jak podana wyżej :)

      Usuń
    2. dużo zależy od użytych składników, wiesz ser nie jest równy serowi, tak samo z innymi składnikami :) ale jak puszysty to dobrze, jest wtedy taki lekki, chyba że lubisz bardziej zwarte serniki :) na zdjęciu prezentuje się pysznie :) pozwolisz, że dodam zdjęcie do albumu na fb?

      Usuń
    3. oczywiście :) Po schłodzeniu przez noc smakuje lepiej :) https://www.fotosik.pl/zdjecie/f369b4a298d60196 Ja uwielbiam mleko w proszku i dla mnie jest w tym serniku mało wyczuwalny :) Muszę dodać więcej następnym razem. Pozdrawiam Joanna :)

      Usuń
    4. no jak lubisz mleko w proszku to spróbuj dać go więcej :) dziękuję za zdjęcia, pozdrawiam!

      Usuń
    5. blaszka jest idealna

      Usuń
  13. Jaki ser w wiaderka jest najlepszy,jakiej firmy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymiary blaszki są okey

      Usuń
    2. President to jeden z gorszych "twarogow" z wiaderka, prosze sobie sklad czytac na wiaderkach, porownac i wybrac cos wartosciowego. Z ciekawosci teraz sprawdzilam w internecie i natknelam sie na post ktory potwierdza co mowilam o President (gdyby link nie byl widoczy to na mojewypieki kropka com prosze poczytac, choc wystarczy samemu sklad czytac):
      https://mojewypieki.com/post/twarogi-i-serki-w-wiaderkach-pomagamy-wybrac

      Usuń
  14. Robilam i wyrósł pięknie a jak wyłączyłam opadł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak widać na zdjęciach,nam też opadł :) mimo to jest pyszny :)

      Usuń
  15. Witam dziś postanowiłam zrobić Pani serniczek, corka namowila mnie abysmy dodały maliny do niego mrożone u Pani wyszedl super zobaczymy jak u nas pozdrawiam .ps jurto dodam zdjecie jaki u nas.milej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  16. Gabrysiu - sernik wyszedł wspaniały, dziękuję za super przepis. Zapraszam do mnie na "degustację".
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2018/03/sernik-z-mlekiem-w-proszku/#more-14328

    OdpowiedzUsuń
  17. Budynie bez cukru? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można nie dodać mleka w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest przepis na sernik z mlekiem w proszku, ciężko go pominąć:)

      Usuń
  19. Jakiej opcji pieczenia najlepiej użyć w piekarniku? Góra czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  20. a proszek do pieczenia nie powinien byc

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję za przepis, bardzo łatwo się go robi, jest pyszny, a mleko w proszku uwielbiam :)Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  22. włąsnie wsawiłam do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  23. Najlepszy sernik! Zawsze wyjdzie!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wiem , ze w przepisie jest ser z wiaderka , a ja mam taki do zmielenia , jak myslisz jezel zmiele go dwa razy tez mi wyjdzie. Przepis mi sie podoba i chcialabym sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  25. Za dużo mąki do masy jak dla mnie.I do tego dwa budynie ? To już nie jest sernik .

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie dodawac proszku do pieczenia? Bo w przepisie nie ma?

    OdpowiedzUsuń