Kurczak po bawarsku

Soczyste mięso z kurczaka pieczone w cebuli, porze i piwie. Znakomicie sprawdzi się na niedzielny obiad

Składniki:
  • 12 podudzi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 10 cm pora
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka słodka
  • 250 ml jasnego piwa



Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na kurczaku układamy cebulę pokrojoną w piórka i pora pokrojonego w talarki. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką, dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie. Całość zalewamy piwem. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Petarda! Wrzucić do naczynia, zasypać składnikami, zalać płynem i sruuuu do piekarnika - takie proste przepisy to ja lubię :) Podbieram do wypróbowania podczas zbliżającego się najazdu gości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobnie i smakuje świetnie :) Nie wiedziałam, że ma taką nazwę, ale podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już jestem ciekawa, co na to mój trener www.igortreneronline.pl. Mam nadzieję, że tego nie czyta, ale właśnie znalazłam idealny obiad na następną niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń