Sylwestrowa sałatka

Znakomita sałatka warstwowa z burakami, śledziem, jajkiem i ogórkiem konserwowym. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie ze znajomymi czy spotkaniu rodzinnym

Składniki:

  • 5 buraków
  • 1 cebula cukrowa
  • 6 filetów śledziowych w occie
  • 5 jajek
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Buraki myjemy, gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy, solimy i mieszamy z olejem lnianym. Majonez mieszamy z musztardą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na dno miski wsypujemy pokrojone buraki i smarujemy połową sosu. Wykładamy pokrojone w paski śledzie.



Następnie dajmy cebulkę i resztę sosu. Wierzch przykrywamy jajkami i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami konserwowymi.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne przepisy dziękuję...

    OdpowiedzUsuń
  3. Proponuję dodać jeszcze gotowane ziemniaki. Rozgniecione. Ja to znam jako sałatkę warstwową. W mojej wersji nie ma musztardy a każda warstwę, przekłada majonezem. Oczywiście tylko pomorskim.

    OdpowiedzUsuń