Cytrynowiec z brzoskwiniami

Wielowarstwowy przekładaniec z lekko kwaskowatą masą cytrynową, delikatną masą śmietankową i brzoskwiniami. Idealne ciasto na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne i święta

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa cytrynowa:
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 cytryny
  • woda
masa śmietankowa:
  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix 
dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń (820 g)
  • posypka czekoladowa lub starta czekolada
  • alkohol do nasączania lub herbatka owocowa



Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy partiami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min. w 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na 2 równe części i nasączamy je. Następnie przygotowujemy masę cytrynową. Z cytryn wyciskamy sok i dolewamy wody, aby otrzymać 2 i 1/2 szklanki płynu. Następnie przelewamy wodę cytrynową do garnka i zagotowujemy razem z cukrami. W 1/2 szklanki zwykłej wody roztrzepujemy budynie, żółtka, mąki i dodajemy zawiesinę do zagotowanej wody cytrynowej. Wszystko gotujemy, aż powstanie budyń i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Ucieramy, aż powstanie jednolita masa. 



Schłodzoną śmietankę krótko ubijamy i wsypujemy do niej wymieszany cukier z śmietan-fixem. Wszystko ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Na pierwszy blat wykładamy masę cytrynową, a na nią układamy pocięte brzoskwinie (lekko je wciskamy w masę). Owoce przykrywamy drugim blatem ciasta, rozsmarowujemy masę śmietankową i posypujemy ją posypką czekoladową lub startą czekoladą.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Na sam widok ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wprosiłabym się na kawałek :d

    OdpowiedzUsuń
  3. Że to idealne ciasto na rodzine uroczystości i święta to za mało powiedziane. To idealne ciasto i już! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto piękne ale czy tam nie ma błędu? Jedna łyżka mąki ziemniaczanej + 1 1/2 szkl mąki + 2 budynie na 3 szkl płynu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, już poprawione, mąki pszennej ma być 1 1/2 łyżki :)

      Usuń
  5. Czy zamiast masła może byc margaryna?

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy 5 łyżek mąki tortowej to nie za mało na szklankę cukru i 7 jaj ?🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Wczoraj robiłam to ciasto. Jest obłędne!! ��Do masy budyniowej dodałam 2 kostki masła z jedną wydawała mi się za bardzo ciągnąć a lubię kremowe ��oczywiście jest to tylko takie moje widzimisię. Życzę zdrowych radosnych świąt z pysznymi wypiekami ♥️

    OdpowiedzUsuń