Kurczak w sosie porowym

Szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, czyli podudzia z kurczaka zapieczone w sosie porowym

Składniki:
  • 10 podudzi z kurczaka
  • 1 duży por
  • 4 duże łyżki śmietany 12%
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • papryka słodka
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką oraz układamy w naczyniu żaroodpornym. Pora kroimy w plasterki, sparzamy i przykrywamy nim kurczaka. Śmietanę mieszamy z wodą i mąką oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem zalewamy podudzia. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy: