Piróg biłgorajski

Tradycyjne danie w regionie biłgorajskim, przygotowywane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Piróg biłgorajski znakomicie smakuje zarówno na zimno na przykład z masłem, jak i na ciepło ze śmietaną lub mlekiem

Wymiary formy: 25x26 cm

Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 100 g masła
  • 2 duże łyżki smalcu
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej grubej
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej drobnej
  • około 3 szklanki wody
  • 300 g sera białego
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • 2 duże łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kaszę gryczaną grubą i drobną gotujemy razem w około 3 szklankach posolonej wody na sypko i półtwardo. Ugotowane gorące ziemniaki dusimy z masłem i smalcem. Dodajemy kaszę, pokruszony ser biały, śmietanę, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz mieszamy. 



Tak przygotowaną masę ziemniaczano - gryczaną przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piróg wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 80 min. Piróg można nakładać ciepły, wyciągnięty prosto z piekarnika lub odstawić w blaszce do zastygnięcia, wtedy będzie się ładnie kroił.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

37 komentarzy:

  1. Nigdy czegoś takiego nie jadłem, jak smakuje, tak jak wygląda, to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie. Uwielbiam takie regionalne dania, z wykorzystaniem lokalnych produktów.

    OdpowiedzUsuń
  3. pochodzę z lubelszczyzny ale takiego dania jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest tradycyjna potrawa z Biłgoraja i okolic. Uwielbiam

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. ze śmietaną, mlekiem, kefirem lub z masłem

      Usuń
    2. ja uwielbiam usmazyc na maselku jak juz zimny...ja jadam z ketchupem

      Usuń
  5. podaje się go tak jak babkę ziemniaczaną ze śmietaną?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!
    Wszystko, co zawiera kaszę biorę w ciemno!
    Robiłam pierogi - kasza+twaróg = super.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób sobie pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami, zapewniam, lepsze niż z serem

      Usuń
  7. A kaszę odcedzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kasza podczas gotowania wypije wodę :)

      Usuń
    2. Kaszę ugotuj w przeddzień, a gdy prawie wypije wodę "wstaw po pierzynkę" - dokładnie otulając garnek. Wchłonie pozostałą wodę. Farszem można napełniać ciasto drożdżowe i robić : bułki, pieróg / piróg w foremce podłużnego prodiża, keksówce ... Polecam. Ale proponuję pożeglować po internecie gdyż wersji tych pirogów / pierogów z Lubelszczyzny i Podkarpacia jest spory wybór. Powodzenia, smacznego'u.

      Usuń
  8. Smakowicie wygląda :) Uwielbiam wszystkie składniki, ale takiego jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zachęcająco i musi być smaczne :0
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham wszystko co ma w sobie kaszę gryczaną, najchętniej paloną :D. Z chęcią wypróbuję przepis. Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno zrobię, uwielbiam zapiekanki i ziemniaki i kaszę. Ale nie wiedziałam, że ziarna gryczanej mogą być różnej wielkości? Poza tym palona czy może być niepalona kasza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście może być kasza gruba czyli całe ziarna, a drobna to kasza gryczana łamana (połówki ziaren). Kasza palona "brązowa" dostępna wszędzie i niepalona o kremowo - zielonkawym kolorze, jest delikatniejsza w smaku od kaszy palonej :)

      Usuń
  12. Nie wiem skąd ten przepis ale w Biłgoraju nikt nie bawi się w takie skomplikowane czynności.Ziemniaki gotuje się do miękkości i odcedza ale nie za bardzo dokładnie. Na gorące ziemniaki wsypuje się kaszę, najlepiej łamaną i owija kocem. Zostawia się na kilka godzin, żeby się kasza zaprzyla. Ja zwykle robię to wieczorem i rano jest gotowe. Do ciepłej masy dodaję masło , twaróg, śmietanę i dużo pieprzu ziołowego.Można dodać też mięty. Oczywiście sól do smaku. Można owinąć skórką z ciasta półkruchego. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest 2 przepisy na piróg biłgorajski, jeden z kaszą wsypywaną na gorące ziemniaki, a drugi z gotowaną kaszą :) Oba przepisy są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych i oba są robione w Biłgoraju:)

      Usuń
    2. Skórka z ciasta to podstawa :)

      Usuń
    3. ale trzeba zauwazyc ze kazdy modyfikuje sobie ten przepis ...ile rodzin tyle roznych odmian ...najwazniejsze ze smakuje

      Usuń
    4. No właśnie tak robiła moja mama dokładnie i nie w foremce tylko w skórce z odrobiną drożdży, wygladal jak duzy okrągly chleb
      Był bardzo smaczny
      A mieszkała koło Lwowa
      Dziękuję za przypomnienie przepisu

      Usuń
  13. Pychota...piroga robię w cieście drożdżowym w kształcie podłużnego chleba.Można go jeść na ciepło z kwaśną śmietaną lub na zimno z masłem.Prawdziwy piróg powinien mieć zamiast smalcu usmażony w kostkę boczek wędzony.Pochodzę z Biłgoraja i ten przysmak je już czwarte pokolenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama zawsze dodawała jeszcze podsmażoną cebulkę ;)

      Usuń
  14. Ten przepis jest bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  15. DZiekuję za ten przepis z pewnością z niego skorzystam w najbliższą sobotę.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja natomiast podaję usmażony na maśle z sosem pieczarkowym, grzybowym lub z maślaków z surówka z kiszonej kapusty

    OdpowiedzUsuń
  17. Żyję już trochę na tym świecie ale jeszcze nie widziałam kaszy gryczanej grubej i drobnej. W sklepach jest palona i biała. Natomiast gruba i drobna jest jeczmienna. Wię jak to jest z tą kaszą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza gryczana gruba - całe ziarna, kasza gryczana drobna - kasza łamana

      Usuń
  18. a nie może być jeden gatunek tej kaszy gryczanej, drobnej nigdy nie widziałam w sumie

    OdpowiedzUsuń
  19. pytanko, te ziemniaki, to tłuczemy, czy jak?

    OdpowiedzUsuń