Tradycyjne danie w regionie biłgorajskim, przygotowywane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Piróg biłgorajski znakomicie smakuje zarówno na zimno na przykład z masłem, jak i na ciepło ze śmietaną lub mlekiem
Wymiary formy: 25x26 cm
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 100 g masła
- 2 duże łyżki smalcu
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej grubej
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej drobnej
- około 3 szklanki wody
- 300 g sera białego
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 3 jajka
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kaszę gryczaną grubą i drobną gotujemy razem w około 3 szklankach posolonej wody na sypko i półtwardo. Ugotowane gorące ziemniaki dusimy z masłem i smalcem. Dodajemy kaszę, pokruszony ser biały, śmietanę, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz mieszamy.
Tak przygotowaną masę ziemniaczano - gryczaną przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piróg wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 80 min. Piróg można nakładać ciepły, wyciągnięty prosto z piekarnika lub odstawić w blaszce do zastygnięcia, wtedy będzie się ładnie kroił.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne jajka kasza gryczana kasze i ryż krupniak pierog gryczany pieróg biłgorajski piróg biłgorajski przekąski ser biały śmietana ziemniaki
Nigdy czegoś takiego nie jadłem, jak smakuje, tak jak wygląda, to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńpyszne...a najlepsze odsmazone na maselku...
UsuńWygląda apetycznie. Uwielbiam takie regionalne dania, z wykorzystaniem lokalnych produktów.
OdpowiedzUsuńpochodzę z lubelszczyzny ale takiego dania jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńTo jest tradycyjna potrawa z Biłgoraja i okolic. Uwielbiam
UsuńZ czym się go podaje?
OdpowiedzUsuńze śmietaną, mlekiem, kefirem lub z masłem
Usuńja uwielbiam usmazyc na maselku jak juz zimny...ja jadam z ketchupem
Usuńpodaje się go tak jak babkę ziemniaczaną ze śmietaną?
OdpowiedzUsuńmożna też tak :)
Usuńjaki apetyczny!
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńWszystko, co zawiera kaszę biorę w ciemno!
Robiłam pierogi - kasza+twaróg = super.
:)
Zrób sobie pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami, zapewniam, lepsze niż z serem
UsuńA kaszę odcedzić?
OdpowiedzUsuńkasza podczas gotowania wypije wodę :)
UsuńKaszę ugotuj w przeddzień, a gdy prawie wypije wodę "wstaw po pierzynkę" - dokładnie otulając garnek. Wchłonie pozostałą wodę. Farszem można napełniać ciasto drożdżowe i robić : bułki, pieróg / piróg w foremce podłużnego prodiża, keksówce ... Polecam. Ale proponuję pożeglować po internecie gdyż wersji tych pirogów / pierogów z Lubelszczyzny i Podkarpacia jest spory wybór. Powodzenia, smacznego'u.
UsuńSmakowicie wygląda :) Uwielbiam wszystkie składniki, ale takiego jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco i musi być smaczne :0
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kocham wszystko co ma w sobie kaszę gryczaną, najchętniej paloną :D. Z chęcią wypróbuję przepis. Dzięki :D
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię, uwielbiam zapiekanki i ziemniaki i kaszę. Ale nie wiedziałam, że ziarna gryczanej mogą być różnej wielkości? Poza tym palona czy może być niepalona kasza?
OdpowiedzUsuńOczywiście może być kasza gruba czyli całe ziarna, a drobna to kasza gryczana łamana (połówki ziaren). Kasza palona "brązowa" dostępna wszędzie i niepalona o kremowo - zielonkawym kolorze, jest delikatniejsza w smaku od kaszy palonej :)
UsuńNie wiem skąd ten przepis ale w Biłgoraju nikt nie bawi się w takie skomplikowane czynności.Ziemniaki gotuje się do miękkości i odcedza ale nie za bardzo dokładnie. Na gorące ziemniaki wsypuje się kaszę, najlepiej łamaną i owija kocem. Zostawia się na kilka godzin, żeby się kasza zaprzyla. Ja zwykle robię to wieczorem i rano jest gotowe. Do ciepłej masy dodaję masło , twaróg, śmietanę i dużo pieprzu ziołowego.Można dodać też mięty. Oczywiście sól do smaku. Można owinąć skórką z ciasta półkruchego. Polecam
OdpowiedzUsuńjest 2 przepisy na piróg biłgorajski, jeden z kaszą wsypywaną na gorące ziemniaki, a drugi z gotowaną kaszą :) Oba przepisy są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych i oba są robione w Biłgoraju:)
UsuńSkórka z ciasta to podstawa :)
Usuńale trzeba zauwazyc ze kazdy modyfikuje sobie ten przepis ...ile rodzin tyle roznych odmian ...najwazniejsze ze smakuje
UsuńNo właśnie tak robiła moja mama dokładnie i nie w foremce tylko w skórce z odrobiną drożdży, wygladal jak duzy okrągly chleb
UsuńBył bardzo smaczny
A mieszkała koło Lwowa
Dziękuję za przypomnienie przepisu
Pychota...piroga robię w cieście drożdżowym w kształcie podłużnego chleba.Można go jeść na ciepło z kwaśną śmietaną lub na zimno z masłem.Prawdziwy piróg powinien mieć zamiast smalcu usmażony w kostkę boczek wędzony.Pochodzę z Biłgoraja i ten przysmak je już czwarte pokolenie.
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze dodawała jeszcze podsmażoną cebulkę ;)
UsuńTen przepis jest bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńDZiekuję za ten przepis z pewnością z niego skorzystam w najbliższą sobotę.
OdpowiedzUsuńJa natomiast podaję usmażony na maśle z sosem pieczarkowym, grzybowym lub z maślaków z surówka z kiszonej kapusty
OdpowiedzUsuńŻyję już trochę na tym świecie ale jeszcze nie widziałam kaszy gryczanej grubej i drobnej. W sklepach jest palona i biała. Natomiast gruba i drobna jest jeczmienna. Wię jak to jest z tą kaszą?
OdpowiedzUsuńKasza gryczana gruba - całe ziarna, kasza gryczana drobna - kasza łamana
Usuńa nie może być jeden gatunek tej kaszy gryczanej, drobnej nigdy nie widziałam w sumie
OdpowiedzUsuńMoże być
Usuńpytanko, te ziemniaki, to tłuczemy, czy jak?
OdpowiedzUsuńTak dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków
Usuń