Efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z musem truskawkowym i masą śmietankową, zaskoczy gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt szpinakowy:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 300 ml oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 1 galaretka przezroczysta
- 150 ml wrzątku
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. oraz pieczemy około 40 min. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch. Składniki na masę śmietankową dzielimy na pół. Połowę galaretki przezroczystej rozpuszczamy w 75 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. 250 ml dobrze schłodzonej kremówki ubijamy z 250 g serka mascarpone i wolnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę przezroczystą. Masę wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. Potem wykładamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Następnie przygotowujemy drugą połowę masy śmietankowej tak jak wyżej i wykładamy na zastygnięty mus truskawkowy. Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto majowa truskawka ciasto z truskawkami ciasto ze szpinakiem leśny mech masa śmietanowa szpinak truskawki
boskie
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Muszę je upiec :)
OdpowiedzUsuńPrzezroczysta galaretka? Proszę o podpowiedź jaka to�� bo ciasto wygląda suuper
OdpowiedzUsuńgalaretka, którą można dostać w większych marketach na stanowisku z galaretkami. Są one o nazwie przezroczysta, a smak mają winogronowy :) Po rozpuszczeniu są przejrzyste jak woda bez koloru :)
Usuńpiękne i efektowne ciasto
OdpowiedzUsuńZe szpinakiem ? Ciekawe czy dobre bo dziwnie brzmi .ja jednak spróbujęupiec biszkopt z zielonym barwnikiem zrobić !
OdpowiedzUsuńszpinak w biszkopcie jest niewyczuwalny :)
UsuńZe szpinakiem zrób jest super ja robiłam w innym cieście ! A szpinaku w ogóle nie czuć daje tylko kolor��
UsuńCiasto szpinakowe :) Nie sądziłam, że takie istnieją! :) A szpinak uwielbiam, głównie z makaronami (czyli tradycyjne). Fajnie jest trafiać na coś, czego się nie zna. Tym bardziej, że jako technolog żywności mam sentyment do jedzenia i zajmuje się nim na swoim blogu od strony technicznej. Dziś np. tłumaczyłam związek smażonej kiełbaski z nowotworami... także z innej strony, ale zapraszam :) https://toruniankapl.wordpress.com/2018/05/01/niebezpieczne-substancje-w-zywnosci-skad-pochodza-jak-dzialaja-i-co-powoduja/
OdpowiedzUsuńMega przepis :D
OdpowiedzUsuńCiasto efektowne i zapewne przepyszne, ale jaki jest sekret tak pęknie i idealnie pokrojonych kawałków ciasta, bo moje nigdy nie wyglądaja tak apetycznie?
OdpowiedzUsuńwystarczy ostry nóż i brak pośpiechu :)
UsuńSuper danie, truskawki teraz w cenie :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne. Dziś robie je po raz drugi :D zachwyca wyglądem i jeszcze lepiej smakuje. Polecam! :)
OdpowiedzUsuńJadlam u znajomych pyszne .a ja cośs musze robić nie tak ,bo zakalec mi wyszedł ��
OdpowiedzUsuńszpinak musi być dobrze odparowany i nie można dodawać go ciepłego do ciasta :)
Usuńszpinak był wystudzony ale możliwe, że za mało go odparowałam. Może następnym razem mi wyjdzie .dziękuję :)
UsuńA ja nigdy nie odparowuje szpinaku, tylko odmrażam i odciskam bardzo mocno z wody :) i nie blenduje. Zawsze wychodzi.
OdpowiedzUsuńWyszedł mi zakalec 😒 Dlaczego?
OdpowiedzUsuńszpinak był dobrze odparowany?
UsuńNa jaką blaszkę ciasto?
OdpowiedzUsuńwymiary podane są nad składnikami :D 25x36 cm
UsuńCzy do truskawek wsypujemy suchą galaretkę? :)
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuńtak suchą ;-)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy ciasto mogę przygotować w piątek, jeżeli potrzebuje je na niedzielę? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńoczywiście, możesz spokojnie zrobić w piątek :)
Usuńczy o tej porze można wykorzystać swoje mrożone truskawki? czy mimo to mus wyjdzie jak że świeżych? robiłam wielokrotnie. ciasto pycha! :D ale nigdy wcześniej z mrożonych truskawek ... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoczywiście, możesz zrobić z mrożonych, ale musisz odsączyć z nadmiaru wody, albo dodaj jedną galaretkę więcej, ciasto wyjdzie tak samo smaczne :)
UsuńCzy napewno to ma być maka krupczatka? W piekarniku wyrosło pieknie, A później strasznie opadlo.
OdpowiedzUsuńTak ma być taka mąka
UsuńWitam,bardzo interesujące ciasto,ale mam pytanie czy zamiast truskawek można użyć innych owoców?
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić to ciasto w nieco innej wersji? Mam na myśli: 1 warstwa - jasny biszkopt bezglutenowy, 2 warstwa - masa śmietankowa z połowy składników podanych w przepisie (czyli 250 ml śmietanki, 250 g serka, 1 galaretka i 75 ml wody), 3 warstwa - mus truskawkowy tak jak w przepisie). Czy masy będą się trzymać na bezglutenowym biszkopcie przygotowanym bez szpinaku?
OdpowiedzUsuńCzy jeśli do warstwy śmietankowej użyję połowy składników podanych w przepisie muszę dać też pół opakowania galaretki? Czy może być cała galaretka? Jaka ilość wody 150 ml czy 75 ml?