Efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z musem truskawkowym i masą śmietankową, zaskoczy gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt szpinakowy:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 300 ml oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mus truskawkowy:
- 1 i 1/2 kg truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 1 galaretka przezroczysta
- 150 ml wrzątku
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. oraz pieczemy około 40 min. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch. Składniki na masę śmietankową dzielimy na pół. Połowę galaretki przezroczystej rozpuszczamy w 75 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. 250 ml dobrze schłodzonej kremówki ubijamy z 250 g serka mascarpone i wolnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę przezroczystą. Masę wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. Potem wykładamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Następnie przygotowujemy drugą połowę masy śmietankowej tak jak wyżej i wykładamy na zastygnięty mus truskawkowy. Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
czwartek, 26 kwietnia 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!