• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Majowa truskawka

Efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z musem truskawkowym i masą śmietankową, zaskoczy gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt szpinakowy:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mus truskawkowy:
  • 1 i 1/2 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 150 ml wrzątku



Przygotowanie:

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. oraz pieczemy około 40 min. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch. Składniki na masę śmietankową dzielimy na pół. Połowę galaretki przezroczystej rozpuszczamy w 75 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. 250 ml dobrze schłodzonej kremówki ubijamy z 250 g serka mascarpone i wolnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę przezroczystą. Masę wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. Potem wykładamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki do stężenia. 



Następnie przygotowujemy drugą połowę masy śmietankowej tak jak wyżej i wykładamy na zastygnięty mus truskawkowy. Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!




Gabriela Borowiec
29 Comments
ciasta, ciasto majowa truskawka, ciasto z truskawkami, ciasto ze szpinakiem, leśny mech, masa śmietanowa, szpinak, truskawki
czwartek, 26 kwietnia 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto majowa truskawka ciasto z truskawkami ciasto ze szpinakiem leśny mech masa śmietanowa szpinak truskawki Majowa truskawka

Polecane przepisy

29 komentarze

  1. asik26 kwietnia 2018 18:37

    boskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Madlene P26 kwietnia 2018 19:51

    Wspaniałe! Muszę je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anonimowy27 kwietnia 2018 06:43

    Przezroczysta galaretka? Proszę o podpowiedź jaka to�� bo ciasto wygląda suuper

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 kwietnia 2018 14:09

      galaretka, którą można dostać w większych marketach na stanowisku z galaretkami. Są one o nazwie przezroczysta, a smak mają winogronowy :) Po rozpuszczeniu są przejrzyste jak woda bez koloru :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  4. Anonimowy27 kwietnia 2018 12:27

    piękne i efektowne ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. xxx27 kwietnia 2018 14:22

    Ze szpinakiem ? Ciekawe czy dobre bo dziwnie brzmi .ja jednak spróbujęupiec biszkopt z zielonym barwnikiem zrobić !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 kwietnia 2018 14:41

      szpinak w biszkopcie jest niewyczuwalny :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy27 kwietnia 2018 23:02

      Ze szpinakiem zrób jest super ja robiłam w innym cieście ! A szpinaku w ogóle nie czuć daje tylko kolor��

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  6. toruniankapl.wordpress.com1 maja 2018 15:36

    Ciasto szpinakowe :) Nie sądziłam, że takie istnieją! :) A szpinak uwielbiam, głównie z makaronami (czyli tradycyjne). Fajnie jest trafiać na coś, czego się nie zna. Tym bardziej, że jako technolog żywności mam sentyment do jedzenia i zajmuje się nim na swoim blogu od strony technicznej. Dziś np. tłumaczyłam związek smażonej kiełbaski z nowotworami... także z innej strony, ale zapraszam :) https://toruniankapl.wordpress.com/2018/05/01/niebezpieczne-substancje-w-zywnosci-skad-pochodza-jak-dzialaja-i-co-powoduja/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. lilly8 maja 2018 14:19

    Mega przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Anonimowy16 maja 2018 17:50

    Ciasto efektowne i zapewne przepyszne, ale jaki jest sekret tak pęknie i idealnie pokrojonych kawałków ciasta, bo moje nigdy nie wyglądaja tak apetycznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec16 maja 2018 18:05

      wystarczy ostry nóż i brak pośpiechu :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  9. Anna17 maja 2018 16:37

    Super danie, truskawki teraz w cenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Anonimowy18 maja 2018 13:43

    Ciasto jest przepyszne. Dziś robie je po raz drugi :D zachwyca wyglądem i jeszcze lepiej smakuje. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anonimowy27 maja 2018 13:38

    Jadlam u znajomych pyszne .a ja cośs musze robić nie tak ,bo zakalec mi wyszedł ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec27 maja 2018 14:17

      szpinak musi być dobrze odparowany i nie można dodawać go ciepłego do ciasta :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy27 maja 2018 21:40

      szpinak był wystudzony ale możliwe, że za mało go odparowałam. Może następnym razem mi wyjdzie .dziękuję :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  12. Anonimowy28 maja 2018 23:29

    A ja nigdy nie odparowuje szpinaku, tylko odmrażam i odciskam bardzo mocno z wody :) i nie blenduje. Zawsze wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Unknown29 maja 2018 12:21

    Wyszedł mi zakalec 😒 Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec29 maja 2018 13:39

      szpinak był dobrze odparowany?

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  14. Agnieszka W30 maja 2018 11:56

    Na jaką blaszkę ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec30 maja 2018 13:43

      wymiary podane są nad składnikami :D 25x36 cm

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  15. Anonimowy7 czerwca 2018 22:08

    Czy do truskawek wsypujemy suchą galaretkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec29 czerwca 2018 13:15

      tak :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  16. Anonimowy8 czerwca 2018 12:01

    tak suchą ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Anonimowy28 czerwca 2018 20:45

    Witam. Czy ciasto mogę przygotować w piątek, jeżeli potrzebuje je na niedzielę? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec29 czerwca 2018 13:15

      oczywiście, możesz spokojnie zrobić w piątek :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  18. Marta22 grudnia 2018 07:10

    czy o tej porze można wykorzystać swoje mrożone truskawki? czy mimo to mus wyjdzie jak że świeżych? robiłam wielokrotnie. ciasto pycha! :D ale nigdy wcześniej z mrożonych truskawek ... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec22 grudnia 2018 22:04

      oczywiście, możesz zrobić z mrożonych, ale musisz odsączyć z nadmiaru wody, albo dodaj jedną galaretkę więcej, ciasto wyjdzie tak samo smaczne :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Sernik siostry Anastazji

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria