Majowa truskawka

Efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z musem truskawkowym i masą śmietankową, zaskoczy gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt szpinakowy:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
mus truskawkowy:
  • 1 i 1/2 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 150 ml wrzątku



Przygotowanie:

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. oraz pieczemy około 40 min. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch. Składniki na masę śmietankową dzielimy na pół. Połowę galaretki przezroczystej rozpuszczamy w 75 ml wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. 250 ml dobrze schłodzonej kremówki ubijamy z 250 g serka mascarpone i wolnym strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę przezroczystą. Masę wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. Potem wykładamy mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki do stężenia. 



Następnie przygotowujemy drugą połowę masy śmietankowej tak jak wyżej i wykładamy na zastygnięty mus truskawkowy. Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

32 komentarze:

  1. Wspaniałe! Muszę je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przezroczysta galaretka? Proszę o podpowiedź jaka to�� bo ciasto wygląda suuper

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. galaretka, którą można dostać w większych marketach na stanowisku z galaretkami. Są one o nazwie przezroczysta, a smak mają winogronowy :) Po rozpuszczeniu są przejrzyste jak woda bez koloru :)

      Usuń
  3. piękne i efektowne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze szpinakiem ? Ciekawe czy dobre bo dziwnie brzmi .ja jednak spróbujęupiec biszkopt z zielonym barwnikiem zrobić !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szpinak w biszkopcie jest niewyczuwalny :)

      Usuń
    2. Ze szpinakiem zrób jest super ja robiłam w innym cieście ! A szpinaku w ogóle nie czuć daje tylko kolor��

      Usuń
  5. Ciasto szpinakowe :) Nie sądziłam, że takie istnieją! :) A szpinak uwielbiam, głównie z makaronami (czyli tradycyjne). Fajnie jest trafiać na coś, czego się nie zna. Tym bardziej, że jako technolog żywności mam sentyment do jedzenia i zajmuje się nim na swoim blogu od strony technicznej. Dziś np. tłumaczyłam związek smażonej kiełbaski z nowotworami... także z innej strony, ale zapraszam :) https://toruniankapl.wordpress.com/2018/05/01/niebezpieczne-substancje-w-zywnosci-skad-pochodza-jak-dzialaja-i-co-powoduja/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto efektowne i zapewne przepyszne, ale jaki jest sekret tak pęknie i idealnie pokrojonych kawałków ciasta, bo moje nigdy nie wyglądaja tak apetycznie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Super danie, truskawki teraz w cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto jest przepyszne. Dziś robie je po raz drugi :D zachwyca wyglądem i jeszcze lepiej smakuje. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadlam u znajomych pyszne .a ja cośs musze robić nie tak ,bo zakalec mi wyszedł ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szpinak musi być dobrze odparowany i nie można dodawać go ciepłego do ciasta :)

      Usuń
    2. szpinak był wystudzony ale możliwe, że za mało go odparowałam. Może następnym razem mi wyjdzie .dziękuję :)

      Usuń
  10. A ja nigdy nie odparowuje szpinaku, tylko odmrażam i odciskam bardzo mocno z wody :) i nie blenduje. Zawsze wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszedł mi zakalec 😒 Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy do truskawek wsypujemy suchą galaretkę? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. tak suchą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. Czy ciasto mogę przygotować w piątek, jeżeli potrzebuje je na niedzielę? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, możesz spokojnie zrobić w piątek :)

      Usuń
  15. czy o tej porze można wykorzystać swoje mrożone truskawki? czy mimo to mus wyjdzie jak że świeżych? robiłam wielokrotnie. ciasto pycha! :D ale nigdy wcześniej z mrożonych truskawek ... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, możesz zrobić z mrożonych, ale musisz odsączyć z nadmiaru wody, albo dodaj jedną galaretkę więcej, ciasto wyjdzie tak samo smaczne :)

      Usuń
  16. Czy napewno to ma być maka krupczatka? W piekarniku wyrosło pieknie, A później strasznie opadlo.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam,bardzo interesujące ciasto,ale mam pytanie czy zamiast truskawek można użyć innych owoców?

    OdpowiedzUsuń