wtorek, 17 kwietnia 2018

Michałek



Wilgotny, czekoladowy biszkopt przełożony konfiturą wiśniową, kremem michałkowym oraz bitą śmietaną. To idealne ciasto dla smakoszy cukierków michałków

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:


biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem michałkowy:
  • 250 g czekoladowych cukierków michałków 
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody) 
warstwa z bitej śmietany:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
dodatkowo:
  • 1 dżem wiśniowy (250 g) 
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych lub innych
  • wiśniówka do nasączenia lub herbatka owocowa



Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min. w temp. 180 st. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Następnie wykonujemy krem michałkowy. 200 ml śmietanki 30% ubijamy z cukrem oraz serkiem mascarpone na sztywny krem (krótko, aby krem się nie zważył) i wlewamy rozpuszczoną, zimną kawę. Delikatnie mieszamy. Na koniec wrzucamy do masy cukierki starte na tarce o grubych oczkach i wszystko jeszcze raz mieszamy. 500 ml śmietanki 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniówką lub herbatą owocową i smarujemy dżemem. Następnie rozsmarowujemy masę michałkową.


Ciasto przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę oraz ozdabiamy startą czekoladą i posiekanymi orzechami.


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Trzeba zrobić, bo Michałki uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale extra :) zapisane do zrobienia , dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto, nic tylko się częstować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałam o takim cieście, niemniej sądząc po składnikach musi być pyszne, jak cukierki Michałki :)

    OdpowiedzUsuń