Wiosenne i orzeźwiające ciasto śmietanowe z kolorowymi galaretkami, idealne na deser w ciepłe dni
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 galaretka agrestowa
- 600 ml wrzątku
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 660 g śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
- 3 galaretki agrestowe
- 700 ml wrzątku
Przygotowanie:
Trzy galaretki (1 wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa) każdą osobno rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajmy śmietanę i zimną żelatynę oraz chwilę miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masę śmietanową wylewamy do formy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3 galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki zgęstnięcia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bita śmietana ciasta ciasta na wielkanoc ciasto z galaretkami galaretki śmietanowiec śmietanowiec z galaretkami wiosenny śmietanowiec
super wygląda
OdpowiedzUsuńIdealny deser na wiosenne dni :)
OdpowiedzUsuńA śmietanę 18%taka w kartonie do zup i sosów czy normalna.w.kubku?
OdpowiedzUsuńdałam normalną z kubka :)
UsuńDziękuję
UsuńRozumiem, że śmietana ma być ukwaszona? bo słodka to śmietanka..
OdpowiedzUsuńŚmietanka 30 słodka, a smietana 18 kwaśna :)
UsuńTo ta 18 smietana może być w kubku Piątnicy ????Ale ona jest przecież kwaśna to czy wyjdzie ciasto ??? Z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńŚmietana 18 to taka zwykła kwaśna śmietana w kubku, casto wyjdzie :)
UsuńTo w końcu ta śmietana 18 słodka czy kwaśna
OdpowiedzUsuń18 jest kwaśna :)
UsuńNie każda 18% śmietana jest kwaśna. Ta płynna śmietana w kubku lub kartoniku jest słodka. Ta gęsta śmietana jest kwaśna. A Pani, którą dała płynną czy gęstą bo nie da się tego jednoznacznie stwierdzić.
Usuńw przepisie jest jasno napisane:
Usuń660 ml śmietanki kremówki 30%
660 g śmietany kwaśnej 18%
myślę, że nie ma tu nic niezrozumiałego :)
A czy zamiast tej kwaśnej śmietany może być mleko po prostu?
Usuńmyślę, że tak, aczkolwiek ja ze mlekiem nie próbowałam :)
UsuńJa go robię z samej kwaśnej śmietany i jest super, lekko kwaskowy i delikatny w smaku
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam wg przepisu.smak rewelacyjny.nieprzesłodzony.zastanawiam się tylko gdzie popełniłam bład że konsystencja kremu wyszła jak bita śmietana??
OdpowiedzUsuńżadnego błędu nie popełniłaś, do ciasta jest dodana ubita kremówka 30%, dlatego część śmietanowa ma taką konsystencję :)
UsuńZrobilam wg przepisu, nie wiem co jest nie tak, masa śmietanowa się rozłazi....
UsuńPolecam dodać zamiar śmietany 18 to jogurt typu grecki
OdpowiedzUsuńMa Pani bardzo ładne kolory galaretek czy dodaje Pani dodatkowo barwników czy może są to jakieś inne galaretki?
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńJa daję zamiast 30% śmietany 600 ml mleka i mieszam z 600 ml śmietany 18% no i oczywiście żelatynę i
OdpowiedzUsuńZimna żelatyna? W goräcej wodzie rozpuszcxona i pozostawiona do ostygnięcia?
OdpowiedzUsuńA ja zamiast smietan daję ser z wiaderka i delikatnie dosladzam. Palce lizać 😋
OdpowiedzUsuń