Wiosenny śmietanowiec

Wiosenne i orzeźwiające ciasto śmietanowe z kolorowymi galaretkami, idealne na deser w ciepłe dni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 600 ml wrzątku
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 660 g śmietany kwaśnej 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • 3 galaretki agrestowe
  • 700 ml wrzątku



Przygotowanie:

Trzy galaretki (1 wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa) każdą osobno rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajmy śmietanę i zimną żelatynę oraz chwilę miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masę śmietanową wylewamy do formy i wstawiamy do lodówki do stężenia. 



3 galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki zgęstnięcia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

28 komentarzy:

  1. Idealny deser na wiosenne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A śmietanę 18%taka w kartonie do zup i sosów czy normalna.w.kubku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozumiem, że śmietana ma być ukwaszona? bo słodka to śmietanka..

    OdpowiedzUsuń
  4. To ta 18 smietana może być w kubku Piątnicy ????Ale ona jest przecież kwaśna to czy wyjdzie ciasto ??? Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana 18 to taka zwykła kwaśna śmietana w kubku, casto wyjdzie :)

      Usuń
  5. To w końcu ta śmietana 18 słodka czy kwaśna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każda 18% śmietana jest kwaśna. Ta płynna śmietana w kubku lub kartoniku jest słodka. Ta gęsta śmietana jest kwaśna. A Pani, którą dała płynną czy gęstą bo nie da się tego jednoznacznie stwierdzić.

      Usuń
    2. w przepisie jest jasno napisane:
      660 ml śmietanki kremówki 30%
      660 g śmietany kwaśnej 18%

      myślę, że nie ma tu nic niezrozumiałego :)

      Usuń
    3. A czy zamiast tej kwaśnej śmietany może być mleko po prostu?

      Usuń
    4. myślę, że tak, aczkolwiek ja ze mlekiem nie próbowałam :)

      Usuń
  6. Ja go robię z samej kwaśnej śmietany i jest super, lekko kwaskowy i delikatny w smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto zrobiłam wg przepisu.smak rewelacyjny.nieprzesłodzony.zastanawiam się tylko gdzie popełniłam bład że konsystencja kremu wyszła jak bita śmietana??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żadnego błędu nie popełniłaś, do ciasta jest dodana ubita kremówka 30%, dlatego część śmietanowa ma taką konsystencję :)

      Usuń
    2. Zrobilam wg przepisu, nie wiem co jest nie tak, masa śmietanowa się rozłazi....

      Usuń
  8. Polecam dodać zamiar śmietany 18 to jogurt typu grecki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz ubitej śmietany 30 daje ser z wiaderka lub jogurt grecki. Czasami dorzucam owoce.

      Usuń
  9. Ma Pani bardzo ładne kolory galaretek czy dodaje Pani dodatkowo barwników czy może są to jakieś inne galaretki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja daję zamiast 30% śmietany 600 ml mleka i mieszam z 600 ml śmietany 18% no i oczywiście żelatynę i

    OdpowiedzUsuń
  11. Zimna żelatyna? W goräcej wodzie rozpuszcxona i pozostawiona do ostygnięcia?

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja zamiast smietan daję ser z wiaderka i delikatnie dosladzam. Palce lizać 😋

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie niewypał, dałam nawet ciut więcej żelatyny, bo obawiałam się że będzie rzadki i tak kicha, nie nadaje się do pokrojenia na kawałki dla gości,.część śmietankowa się rozłazi...

    OdpowiedzUsuń