Truskawkowiec bez pieczenia

Hit w sezonie truskawkowym - czyli pyszne i proste ciasto z truskawkami, galaretką, masą serową i śmietanowo - truskawkową

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 250 ml wrzątku
masa śmietanowo - truskawkowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku
  • 500 g truskawek



Przygotowanie:

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę przezroczystą. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy 3 galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimny mus truskawkowy. Masę śmietanowo - truskawkową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki. Na zastygniętym cieście układamy pokrojone na ćwiartki truskawki.



3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy truskawki. Ciasto odstawiamy do stężenia.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

54 komentarze:

  1. galaretki przezroczyste czyli jakie moga byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast galaretka np. truskawkowa to pisze na opakowaniu galaretka przezroczysta i po rozpuszczeniu ma wygląd jak woda :)

      Usuń
    2. Może być po prostu żelatyna.

      Usuń
  2. Jaki smak galaretki przeźroczystej?

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy smak przezroczystej galaretki jaki wybierze się nie gryzie się z całością?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dostać winogronową, ja taką użyłam i dobrze pasuje. Widziałam też cytrynową, którą powinna się sprawdzić :)

      Usuń
    2. W sklepach pojawiła się też przezroczysta galaretka o smaku truskawkowo- waniliowym. Miałam, robiłam, polecam.

      Usuń
  4. czy przezroczyste galaretki rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, ilość wody podana jest w składnikach :)

      Usuń
    2. dziękuję:)
      super wygląda, jutro wypróbuję

      Usuń
  5. Ja spróbuję dać twaróg z kostki, ciekawe czy się uda?

    OdpowiedzUsuń
  6. Można dać truskawki mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale musisz odlać sok lub dodać więcej galaretek :)

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
  7. A ten mus zagotowac , ale nie podano w jakiej ilości wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus gotujemy bez wody, inaczej nam się galaretki nie rozpuszczą :)

      Usuń
    2. Głupie pytanie...

      Usuń
  8. idealnie wyszlo! i wielki plus za te zdjęcia krok po kroku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Galaretki krystaliczne są super do takich rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie pyszności :D Z pewnością sobie takie przygotuję, trzeba się rozwijać w kuchni prawda? (...)
    Zapraszam na mojego bloga: szynoninka.blogspot.com Dopiero zaczynam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. do całego ciatsa ida tylko 2 lyzki cukru pudru? nie jest za mało słodkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. galaretki są wystarczająco słodkie, moim zdaniem więcej nie potrzeba, chyba że lubisz bardzo słodkie ciasta :)

      Usuń
    2. Nie może być za mało słodkie ,bo z przepisu wynika że idzie 8 galaretek?!

      Usuń
    3. Dokładnie tyle galaretek jest potrzebnych :)

      Usuń
  12. ale pysznie wygląda, na weekend muszę i ja coś z truskawek zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasto przepyszne ! :) dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. A co zrobić jeśli śmietana się zwarzyła po dodaniu musu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodałaś za ciepły mus :) jest tutaj galaretka więc powinno stężeć :)

      Usuń
  15. Czy może być serek waniliowy z wiaderka (homogenizowany) czy musi być taki typowo sernikowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powinien się sprawdzić, tylko nie dodawaj już cukru pudru, bo serek jest słodki:)

      Usuń
  16. Przepyszne! Zniknęło ze stołu w oka
    mgnieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacja, wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakimi owocami można zastąpić truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maliny, jagody, borówki, wiśnie...

      Usuń
    2. Ja zamieniłam na borowki amerykański i wyszło pycha 😊

      Usuń
  20. Czy zamiast swiezych truskawek mozna dac mrozone do tej masy smietanowo-truskawkowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale musisz odlać sok lub dodać więcej galaretek :)

      Usuń
  21. Rewelacja, u mnie schodzi na poczekaniu

    OdpowiedzUsuń
  22. Po dodaniu galaretki do masy twarogowej masa robi sie zadka ,herbatniki wyplywaja na wierzch czyli cos nie tak😐🤔zobaczymy co z tego wyjdzie😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretka musi być zimna, prawie tężejąca, zawsze można też chwilkę poczekać aż masa zacznie tężeć i wtedy wylać na herbatniki. Dobrej jakości ser z wiaderka jest gęsty, miksując i wlewając zimną galaretkę do zimnego sera, masa od razu zaczyna tężeć.

      Usuń
  23. Witam mieszkam za granica niestety nie dostane tu przezroczystej galaretki ;(
    jaka jest mozliwa inna opcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić galaretką cytrynową lub inną. Ewentualnie można do sera dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną we wrzątku :)

      Usuń
  24. to było pierwsze ciasto które robiłam z twojego blogu oczywiście wyszło pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam czy zamiast herbatnikow można dać biszkopty lub po prostu upiec biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam. Jakiego sera z wiaderka uzylas do tego ciasta??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uzylam sera president, ale oczywiście możesz użyć też inny ser z wiaderka 😁

      Usuń
  27. Wygląda pięknie i pewnie tak smakuje,a pani odpowiedzi na pytania są tak wyczerpując że nawet nowicjuszą w kuchnimusi się udac.Pzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Zrobilam ciasto jest wysmienite rozplywa sie w ustach i jak ladnie wyglada po przekrojeniu :)

    OdpowiedzUsuń