czwartek, 17 maja 2018

Truskawkowiec bez pieczenia



Hit w sezonie truskawkowym - czyli pyszne i proste ciasto z truskawkami, galaretką, masą serową i śmietanowo - truskawkową

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 250 ml wrzątku
masa śmietanowo - truskawkowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku
  • 500 g truskawek




Przygotowanie:

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę przezroczystą. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy 3 galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimny mus truskawkowy. Masę śmietanowo - truskawkową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki. Na zastygniętym cieście układamy pokrojone na ćwiartki truskawki.


3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy truskawki. Ciasto odstawiamy do stężenia.


Smacznego!




24 komentarze:

  1. galaretki przezroczyste czyli jakie moga byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast galaretka np. truskawkowa to pisze na opakowaniu galaretka przezroczysta i po rozpuszczeniu ma wygląd jak woda :)

      Usuń
  2. Jaki smak galaretki przeźroczystej?

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy smak przezroczystej galaretki jaki wybierze się nie gryzie się z całością?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dostać winogronową, ja taką użyłam i dobrze pasuje. Widziałam też cytrynową, którą powinna się sprawdzić :)

      Usuń
  4. czy przezroczyste galaretki rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, ilość wody podana jest w składnikach :)

      Usuń
    2. dziękuję:)
      super wygląda, jutro wypróbuję

      Usuń
  5. Ja spróbuję dać twaróg z kostki, ciekawe czy się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto wyjdzie, tylko ser musisz zmielić :)

      Usuń
  6. Można dać truskawki mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale musisz odlać sok lub dodać więcej galaretek :)

      Usuń
    2. Dziękuję

      Usuń
  7. A ten mus zagotowac , ale nie podano w jakiej ilości wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus gotujemy bez wody, inaczej nam się galaretki nie rozpuszczą :)

      Usuń
    2. Głupie pytanie...

      Usuń
  8. idealnie wyszlo! i wielki plus za te zdjęcia krok po kroku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Galaretki krystaliczne są super do takich rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie pyszności :D Z pewnością sobie takie przygotuję, trzeba się rozwijać w kuchni prawda? (...)
    Zapraszam na mojego bloga: szynoninka.blogspot.com Dopiero zaczynam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. do całego ciatsa ida tylko 2 lyzki cukru pudru? nie jest za mało słodkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. galaretki są wystarczająco słodkie, moim zdaniem więcej nie potrzeba, chyba że lubisz bardzo słodkie ciasta :)

      Usuń
  12. ale pysznie wygląda, na weekend muszę i ja coś z truskawek zrobić !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...