niedziela, 6 maja 2018

Schab z serem, marchewką i ogórkiem



Schab pieczony w rękawie, faszerowany marchewką, ogórkiem konserwowym i żółtym serem. Smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo efektownie

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 ugotowane marchewki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia




Przygotowanie:

Ogórki kroimy wzdłuż na połowę, a ser w słupki. Następnie ostrym, długim nożem robimy otwór w schabie i nadziewamy go najpierw marchewką, a wokół niej wciskamy połówki ogórka i ser (najłatwiej nadziewać go z obu stron). Na koniec mięso posypujemy solą i przyprawami. Tak przygotowany schab wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem wkładamy do rękawa, wlewamy odrobinę wody, folie spinamy i nakłuwamy. Pieczemy go około 1 godz. w temp. 180 st. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kanapek.


Smacznego!




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...