• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Smerfetka

Super na upały ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą serową i śmietanową, przepadają za nim nie tylko dzieci, ale i dorośli

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 ml wrzątku
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki niebieskie
  • 250 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników
  • 3 galaretki niebieskie
  • 700 ml wrzątku



Przygotowanie:

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę cytrynową. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie 2 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątki i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę niebieską. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki. 



3 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na zastygniętą warstwę śmietanową. Ciasto odstawiamy do stężenia.


Smacznego!




Gabriela Borowiec
28 Comments
ciasta, ciasto bez pieczenia, ciasto smerfetka, ciasto z galaretkami, galaretki, masa serowa, masa śmietanowa, ser z wiaderka, śmietanka
czwartek, 10 maja 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto smerfetka ciasto z galaretkami galaretki masa serowa masa śmietanowa ser z wiaderka śmietanka Smerfetka

Polecane przepisy

28 komentarze

  1. AZgotuj!10 maja 2018 19:00

    Śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Teresa Mierzejewska11 maja 2018 12:40

    Wygląda pysznie! W najbliższym czasie wykonam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anonimowy11 maja 2018 14:29

    Czy ta ilość galaretek wystarczy aby ciasto było stabilne i się nie rozjechalo ? Czy dla pewności dodać żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec11 maja 2018 17:40

      ilość jest odpowiednia, ciasto jest sztywne i stabilne :) Z dodatkiem żelatyny masy będą twarde wg mnie :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Vjh12 maja 2018 08:05

      Galaretka a galaretka to różnica..

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Anonimowy13 maja 2018 09:21

      Z żelatyną będzie za sztyne, lepiej dodać dodatkową galarete na szklankę wody

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Gabriela Borowiec13 maja 2018 10:20

      Nawet jeśli przesadzimy z ilością galaretek ciasto wychodzi twarde, tu jest odpowiednia ilość galaretek :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    5. Odpowiedz
  4. Rapsodia11 maja 2018 17:15

    Super <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy12 maja 2018 07:22

    Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku, a ile tej wody ma byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 maja 2018 07:39

      W składnikach jest podane :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  6. Anonimowy12 maja 2018 10:04

    Z jakiej firmy galaretki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 maja 2018 10:19

      Ja używam różnych firm, zależy jaką jest w domu :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Jagoda SP13 maja 2018 14:52

    jaki smak ma niebieska galaretka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 maja 2018 15:29

      owoców leśnych :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Jagoda SP13 maja 2018 17:45

      Dziękuje :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  8. Anonimowy15 maja 2018 18:25

    Trzymając się przepisu wychodzi idealna, sprawdziłam i polecam! Pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Anonimowy16 maja 2018 10:55

    Czy ten serek 1kg to zwykly bialy twarogowy czy homogenizowany np waniliowy tez moze być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec16 maja 2018 13:31

      ja użyłam ser z wiaderka sernikowy :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy17 maja 2018 14:00

      Dziękuję :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  10. Julia17 maja 2018 18:22

    Smerfetka pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. mosquito-sklep.pl22 maja 2018 16:05

    Super smerfetka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Jagoda SP22 maja 2018 20:14

    zrobilam z galaretka agrestowa (niebieskiej nie bylo a nie mam mozluwosci latac po sklepach) .pycha. dzuekuje.robie juz drugie..tez z agrestem zamiast niebieskiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Paweł Konecki27 maja 2018 21:24

    Smerfetka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anonimowy30 czerwca 2018 11:08

    Ciasto pyszne��
    Galaretka owoce leśne wyszła bordowa��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec1 lipca 2018 17:58

      bo jeżeli kupisz galaretkę owoce leśne w kolorze bordowym to będzie bordowa, a w kolorze niebieskim będzie niebieska :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  15. Unknown7 lipca 2018 22:39

    Dziękuję tez juz wiem co szykac.
    Dziękuję bardzo pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Anonimowy14 sierpnia 2018 08:44

    Przepis jest na blaszkę o jakich wymiarach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec14 sierpnia 2018 08:45

      wymiary podanie są nad składnikami :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria