Super na upały ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą serową i śmietanową, przepadają za nim nie tylko dzieci, ale i dorośli
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 ml wrzątku
masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki niebieskie
- 250 ml wrzątku
dodatkowo:
- około 150 g herbatników
- 3 galaretki niebieskie
- 700 ml wrzątku
Przygotowanie:
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę cytrynową. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie 2 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątki i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę niebieską. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki.
3 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na zastygniętą warstwę śmietanową. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!