poniedziałek, 4 czerwca 2018

Kostka truskawkowe pole



Zielone ciasto szpinakowe z masą śmietanowo - truskawkową, zachwyci swoim smakiem i wyglądem każdego

Wymiary formy:
25x36 cm

Składniki:

biszkopt szpinakowy:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowo - truskawkowa:
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek




Przygotowanie:

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak dobrze odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 40 min. tzw. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch ciasta. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimny mus truskawkowy. Masę śmietanowo - truskawkową wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. 


Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Z pewnościa wypróbuje w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super ten zielony kolor,pyszne ciasto !

    OdpowiedzUsuń