Kostka truskawkowe pole

Zielone ciasto szpinakowe z masą śmietanowo - truskawkową, zachwyci swoim smakiem i wyglądem każdego

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt szpinakowy:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 300 ml oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowo - truskawkowa:
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek



Przygotowanie:

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak dobrze odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 40 min. tzw. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch ciasta. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimny mus truskawkowy. Masę śmietanowo - truskawkową wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia. 



Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy: