Wiśniowa chmurka

Przepyszne ciasto z wiśniami, masą śmietanową i bezą z migdałami. Idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa wiśniowa:
  • 1 kg wiśni
  • 3 galaretki wiśniowe
beza:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 garść migdałów w płatkach
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno blachy. Pieczemy w 190 st. przez około 15 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy warstwę wiśniową. Wiśnie myjemy, drylujemy i gotujemy na małym ogniu. Owoce muszą puścić sok, ale nadaj mają być jędrne. Wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia. Na kruche ciasto wykładamy tężejącą masę wiśniową. Następnie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Formę odwracamy do góry dnem. Układamy papier do pieczenia i masę bezową rozsmarowujemy na wielkość blachy. Górę posypujemy migdałami. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. i suszymy około 1 godz. Powinna być chrupiąca, wypieczona i lekko popękana. 



Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek homogenizowany. Na koniec wlewamy zimną żelatynę. Na zastygnięte wiśnie wykładamy masę śmietanową. Całość przykrywamy bezą. Masa śmietanowa musi być na tyle stężała, aby beza nam się nie zatopiła, ale się przykleiła. Ciasto odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. 


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy: