wtorek, 10 lipca 2018

Pulchne ciasto łaciate



Dwukolorowe ciasto z typu goście w drodze z dodatkiem wiśni. Zawsze się udaje, szybko się je robi i każdemu smakuje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka gazowanej wody 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżki kakao 
  • około 300 g wydrylowanych wiśni



Przygotowanie:

Całe jajka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy jasną, a do drugiej wsypujemy kakao i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką na zmianę ciasto jasne i ciemne. Następnie w miejsce ciemnego ciasta, nakładamy ciasto jasne i odwrotnie, w miejsce jasnego wykładamy ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.


Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś takie ciasto i było pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zamiast wiśni użyć np. borówki amerykańskiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście inne owoce też się sprawdzą :)

      Usuń
  4. proste i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie jest w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama zamiast wody gazowanej dodawała oranżadę !

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy wiśnie mogą być mrożone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być, tylko odsącz z nadmiaru soku :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Z bananami nie robiłam, ale myślę że tak :)

      Usuń
  9. Właśnie dziś upiekłam ...Przyjemne ciasto :) Słodycz ciasta idealnie mi się łączyła z kwaskowatością malin .Wypiek szybki w przygotowaniu ( W moim piekarniku ciasto było gotowe już po 34 minutach - dodam że piekłam bez termoobiegu ) , nie daje po kieszeni , smaczne . Zapisuję i nie raz do niego wrócę .

    Monika

    OdpowiedzUsuń