Budyniowiec na herbatnikach

Ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z masą budyniową i herbatnikami, super na upalne dni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 i 1/2 l mleka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 250 g herbatników kakaowych
  • około 100 g herbatników maślanych



Przygotowanie:

Do 1 szklanki mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych, wykładamy połowę masy. 



Przykrywamy warstwą ciastek maślanych i wykładamy resztę masy. 



Następnie wykładamy resztę masy i układamy kolejną warstwę herbatników kakaowych. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby herbatniki zmiękły.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

40 komentarzy:

  1. idealnie kremowy, musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto :) Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Używamy całych jajek czy tylko żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy te łyżki mają być czubate czy płaskie no i jeszcze łyżka łyżce nie równa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używamy łyżki stołowej, obiadowej. Łyżka z małym brzuszkiem, ma nie być czubata, ani płaska :)

      Usuń
  5. Jak zapomniałam o mące ziemniaczanej to wyjdzie mi ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  6. A można dać normalny budyń?

    OdpowiedzUsuń
  7. a moozemy zastapic make pszenna inna maka ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś będę robila��apetycznie wygląda ��

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. ja nie dodaję, jest tyle mąki, że dodatkowego budyniu nie potrzeba :)

      Usuń
  10. A gdzie w przepisie jest informacja o budyniu?bo w tytule owszem a w przepisie? Nie pisze ile go dodac
    .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyniu nie dodajemy, budyń gotujemy z podanych składników, tak jak w przepisie :)

      Usuń
  11. Przepis przygotowany z uwagą . Wszystko zważone . Grudy zamiast gładkiej masy . Nie polecam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Na ile wkładamy przygotowane ciasto do lodówki żeby zmiękło

    OdpowiedzUsuń
  13. żeby stwardniało i się nie rozleciało

    OdpowiedzUsuń
  14. Gabriela Borowiec, ha ha podziwiam za cierpliwość...

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie robie dla syna i dla siebie też... Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten krem ma wystygnac? I później dodać masło?

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychota, wyszedł super 😊

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy masa musi być wystygnieta całkowicie żeby polać ja na herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja dodaję budyń śmietankowy w proszku zamiast mąki ziemniaczanej. Pyszny przepis. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mikserem traktuję budyń. Jest gładki i puszysty. Pyszne ciasto.

      Usuń
  20. Niezbyt smaczne ciasto, traktowane mikserem nie miało grudek, ale jakieś takie mączne wyszło i na dodatek ciężko się kroi. Trzymałam się ściśle przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czytając komentarze, wiem czego zdecydowanie nie chcę w życiu robić :-) pisać przepisów w internecie he,he,he szlag by mnie trafił po jednym już chyba :-) Jak to nie czytają uważnie, jak to nie wiedzą z czego składa się budyń, jęczą, bręczą, zero wyobraźni i myślenia. Logiczne, że czuć mąkę jak nie dogotowana masa :-)
    Ciasto w którym połączymy budyń z masłem zawsze pyszne ;-) no i fakt, nigdy nie kroi się tak łatwo jak drożdżowy:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam, ściśle według przepisu. W lodówce 5 h i niestety się rozlatuje, nie można pokroić na ładne porcje. Dodam że po ugotowaniu i nakładaniu budyń był ładnie gęsty.

    OdpowiedzUsuń