czwartek, 2 sierpnia 2018

Budyniowiec na herbatnikach



Ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z masą budyniową i herbatnikami, super na upalne dni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 i 1/2 l mleka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 250 g herbatników kakaowych
  • około 100 g herbatników maślanych




Przygotowanie:

Do 1 szklanki mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych, wykładamy połowę masy i przykrywamy warstwą ciastek maślanych. 


Następnie wykładamy resztę masy i układamy kolejną warstwę herbatników kakaowych. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby herbatniki zmiękły.


Smacznego!




27 komentarzy:

  1. idealnie kremowy, musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto :) Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Używamy całych jajek czy tylko żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy te łyżki mają być czubate czy płaskie no i jeszcze łyżka łyżce nie równa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używamy łyżki stołowej, obiadowej. Łyżka z małym brzuszkiem, ma nie być czubata, ani płaska :)

      Usuń
  5. Jak zapomniałam o mące ziemniaczanej to wyjdzie mi ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli budyń zgęstnieje i nie będzie rzadki to tak :)

      Usuń
  6. a moozemy zastapic make pszenna inna maka ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś będę robila��apetycznie wygląda ��

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. ja nie dodaję, jest tyle mąki, że dodatkowego budyniu nie potrzeba :)

      Usuń
  9. A gdzie w przepisie jest informacja o budyniu?bo w tytule owszem a w przepisie? Nie pisze ile go dodac
    .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyniu nie dodajemy, budyń gotujemy z podanych składników, tak jak w przepisie :)

      Usuń
  10. Przepis przygotowany z uwagą . Wszystko zważone . Grudy zamiast gładkiej masy . Nie polecam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Na ile wkładamy przygotowane ciasto do lodówki żeby zmiękło

    OdpowiedzUsuń
  12. żeby stwardniało i się nie rozleciało

    OdpowiedzUsuń