Kurczak w coli

Podudzia z kurczaka pieczone w słodko - pikantnej marynacie z coca-coli i ketchupu. Idealny pomysł na niewymagający obiad, który posmakuje każdemu. U mnie rodzina była zachwycona, gdy danie wylądowało na stole

Składniki:
  • 10 podudzi z kurczaka
  • 1/2 szklanki coca-coli
  • 1 szklanka ketchupu pikantnego
  • 3 ząbki czosnku



Przygotowanie:

Colę, ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy. Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy przygotowaną marynatą.



Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: