Pikantne ogórki po chińsku, znakomicie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek, grilla czy obiadu
Ilość: 10 słoików (300 ml)
Składniki:
- 2 i 1/2 kg ogórków
- 2 główki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1 łyżeczka zmielonej papryczki chilli
- 1/2 kg cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%
- 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Czosnek obieramy i kroimy na polówki. Ogórki, czosnek, sól oraz paprykę mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny.
Po tym czasie układamy w słoiki. Następnie ocet zagotowujemy z cukrem i olejem. Zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 5 - 7 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki i cukinia ogórki na ostro do słoików ogórki po chińsku papryczka chili przetwory przetwory z ogórków sałatka z ogórków
Takie ogórki na pewno smakują genialnie 😊
OdpowiedzUsuńnie wiem czy to takie smaczne??? tyle octu 10%!!! stosuję tylko ocet jabłkowy... pozdrawiam serdecznie Obżarciuszka...:)
OdpowiedzUsuńzalewa jest słodko-kwaśna, ogórki ostre i wszystko wychodzi smaczne :)
UsuńTeż wydaje mi się że będzie pyszne
OdpowiedzUsuńNajlepsze ogórki jakie w życiu jadłam. Pycha!
OdpowiedzUsuńto nie jest chinskie poniewaz robilam to pare lat temu
OdpowiedzUsuńChciałam dopytać o zalewę- tylko cukier, ocet i olej? Bez wody?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńZrobione 😁👍
OdpowiedzUsuńPychota 👍👍👍
Polecam 👍
A co jak wylałam wodę z ogórków? Oczywiście przez męża bo mnie zagadał :p
OdpowiedzUsuńNic się nie stanie, też będą smaczne
UsuńZalewa ma być gorąca czy wystudzona?
OdpowiedzUsuńzagotowujemy zalewę i zalewamy ogórki
UsuńDo zalewy tyle cukru 1/2kg?
OdpowiedzUsuńTak, ale oczywiście możesz, zrobićw własnych upodobań
Usuń