Ogórki po chińsku

Pikantne ogórki po chińsku, znakomicie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek, grilla czy obiadu

Ilość: 10 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg ogórków
  • 2 główki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka zmielonej papryczki chilli
zalewa:
  • 1/2 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki oleju



Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Czosnek obieramy i kroimy na polówki. Ogórki, czosnek, sól oraz paprykę mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny.



Po tym czasie układamy w słoiki. Następnie ocet zagotowujemy z cukrem i olejem. Zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 5 - 7 minut.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Takie ogórki na pewno smakują genialnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czy to takie smaczne??? tyle octu 10%!!! stosuję tylko ocet jabłkowy... pozdrawiam serdecznie Obżarciuszka...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zalewa jest słodko-kwaśna, ogórki ostre i wszystko wychodzi smaczne :)

      Usuń
  3. Też wydaje mi się że będzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze ogórki jakie w życiu jadłam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. to nie jest chinskie poniewaz robilam to pare lat temu

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałam dopytać o zalewę- tylko cukier, ocet i olej? Bez wody?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobione 😁👍
    Pychota 👍👍👍
    Polecam 👍

    OdpowiedzUsuń
  8. A co jak wylałam wodę z ogórków? Oczywiście przez męża bo mnie zagadał :p

    OdpowiedzUsuń