środa, 8 sierpnia 2018

Ogórki po chińsku



Pikantne ogórki po chińsku, znakomicie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek, grilla czy obiadu

Ilość: 10 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg ogórków
  • 2 główki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka zmielonej papryczki chilli
zalewa:
  • 1/2 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki oleju




Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Czosnek obieramy i kroimy na polówki. Ogórki, czosnek, sól oraz paprykę mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie układamy w słoiki. 


Następnie ocet zagotowujemy z cukrem i olejem. Zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 5 - 7 minut.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Takie ogórki na pewno smakują genialnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czy to takie smaczne??? tyle octu 10%!!! stosuję tylko ocet jabłkowy... pozdrawiam serdecznie Obżarciuszka...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zalewa jest słodko-kwaśna, ogórki ostre i wszystko wychodzi smaczne :)

      Usuń