wtorek, 7 sierpnia 2018

Sałatka obiadowa na zimę



Znakomita sałatka obiadowa do słoików na zimę z ogórków, papryki i cebuli w octowej zalewie

Ilość: 9 słoików (450 ml)

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1 duża żółtka papryka
  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki soli
  • 5 szklanek wody
zalewa:
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%




Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krótkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Sól, 5 szklanek wody i warzywa mieszamy. Odstawiamy na około 3 godziny, całość można od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie warzywa odsączamy i przekładamy do słoików. 


Następnie przygotowujemy zalewę. 3 i 1/2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem i octem. Zalewamy sałatkę w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy około 5-7 min.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. w jakiej temperaturze pasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słoiki wstawiamy do garnka, do około 2/3 wysokości słoika wlewamy wodę i gotujemy, jak woda zacznie wrzeć gotujemy około 5-7 minut.

      Usuń
  2. Pyszna jest taka sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuje zrobić tą sałatkę wygląda smakowicie🤔

    OdpowiedzUsuń