wtorek, 7 sierpnia 2018

Sałatka obiadowa na zimę



Znakomita sałatka obiadowa do słoików na zimę z ogórków, papryki i cebuli w octowej zalewie

Ilość: 9 słoików (450 ml)

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1 duża żółtka papryka
  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki soli
  • 5 szklanek wody
zalewa:
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%




Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krótkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Sól, 5 szklanek wody i warzywa mieszamy. Odstawiamy na około 3 godziny, całość można od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie warzywa odsączamy i przekładamy do słoików. 


Następnie przygotowujemy zalewę. 3 i 1/2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem i octem. Zalewamy sałatkę w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy około 5-7 min.

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. w jakiej temperaturze pasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słoiki wstawiamy do garnka, do około 2/3 wysokości słoika wlewamy wodę i gotujemy, jak woda zacznie wrzeć gotujemy około 5-7 minut.

      Usuń
  2. Pyszna jest taka sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuje zrobić tą sałatkę wygląda smakowicie🤔

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczna, pasteryzowałam ją 15 minut od zagotowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy taka ilość cukru nie spowoduję że sałarka będzie za słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla nas jest odpowiednia ilość, możesz dodać mniej jak lubisz :)

      Usuń