wtorek, 14 sierpnia 2018

Pulchne ciasto na zsiadłym mleku



Pulchne ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i znakomicie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 500 g śliwek
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy




Przygotowanie:

Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie krótko miksując dodajemy olej i zsiadłe mleko. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko mieszamy mikserem do połączenia składników. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i układamy śliwki. Z masła, mąki oraz cukru pudru zagniatamy kruszonkę i posypujemy wierzch ciasta. 


Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min.


Smacznego!




12 komentarzy:

  1. jakie wysokie wyrosło ,pyszne ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, a dodatkowo te śliwki. Mniam 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie zrobić wygląda bardzo smacznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto szybkie do zrobienia, bardzo smaczne, smakowało domownikom i gościom. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam z jabłkami i śliwkami, teraz tylko ze śliwkami i powiem jedno, za każdym razem było
    przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda! a szklanka to 200? czy 250g? chciałam się upewnić

    OdpowiedzUsuń
  7. Termoobieg czy tylko góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie piekę go kolejny raz, póki są śliwki. jest super i wychodzi taki wysoki jak na zdjęciu. Bardzo mało pracy przy nim, a jaki smaczny.

    OdpowiedzUsuń