Przepis krok po kroku na chleb dla początkujących, zawsze wychodzi, ma chrupiącą skórkę i jest puszysty w środku
Wymiary formy: 12x35 cm (2 szt.)
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 500 ml ciepłej wody
- olej do nasmarowania formy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody oraz łyżką mąki. Pozostawiamy do wrośnięcia. Mąkę pszenną oraz żytnią mieszamy z solą i dodajemy wyrośnięte drożdże. Dolewamy partiami ciepłą wodę oraz wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, formujemy bochenki i wkładamy do blaszek wysmarowanych olejem. Zwilżoną wodą dłonią lub pędzelkiem smarujemy górę chleba. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 1 godz. Upieczony chleb wyciągamy z blachy i studzimy na kratce.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb dla początkujących chleb pszenno żytni na drożdżach mąka pieczywo
Uwielbiam domowe pieczywo i często piekę :)
OdpowiedzUsuńCzesc. Zrobilam ale wyszedl mi chyba nie do konca taki jak powinien. Skorka twarda bardzo, jak skorupa ale pieklam w piekarniku z termoobiegiem - ile czasu wtedy powinnam piec? I czy nie powinno sie zagladac w trakcie? Bede wdzieczna za kazda rade.
OdpowiedzUsuńJa posmarowalam oliwa ten chleb przed wlozeniem do piekarnika, powinnam woda? Bialkiem?
Usuńja piekę bez termoobiegu, a chleb smaruję wodą :)
UsuńZawsze wstawiam metalową miskę z wodą pod kratkę z pieczonym chlebem.Dzięki temu skórka nie jest za bardzo spieczona ani twarda. Przy termoobiegu piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
OdpowiedzUsuńPieknie dziekuje, nastepnym razem tak zrobie.
UsuńTo nie jest chleb i nie smakuje jak chleb - z daleka tylko tak wygląda. Proszę nie wprowadzać początkujących w błąd.
OdpowiedzUsuńRobiłam pierwszy raz w życiu chleb i ten wyszedl pycha!
OdpowiedzUsuńdzisiaj upiekłam ten chlebek wyszedł pyszny
OdpowiedzUsuńRobię podobny ...dorzucam też ziarna i płatki owsiane .. zawsze wychodzi super :)
OdpowiedzUsuńA czy ciasto na chleb jest takie do wymieszania czy raczej do wygniatania reką? :)
OdpowiedzUsuńJeśli z dodatkiem drożdży to wyrabia się je ręką
UsuńTo mój pierwszy chleb. Wyszedł rewelacyjnie. Rodzinka zadowolona.
OdpowiedzUsuńDlaczego drożdże nie chcą mi rosnąć?
OdpowiedzUsuńJak zrobiłaś lub zrobiłeś że Ci nie rosną?
UsuńObojętnie z jakiego przepisu bym nie korzystała nie chcą rosnąć np. 50g drożdży 1 łyżka cukru 500ml cieplej wody 2 czubate łyżki mąki. W ciepłym miejscu i pod szmatką. Miska stawił przy ciepłym kaloryferze lub nawet przy nagrzanym do 100° piekarniku i nic. Próbowałam nawet bez mąki albo zamiast wody mleko ale również nic z tego.Drozdze zawsze kupuje świeże.
OdpowiedzUsuńA może przyczyną jest za ciepły płyn. Drożdże się zaparzają i nie rosną
Usuńdrożdże giną w temperaturze pow. 40stopni, dlatego już nie "pracują"
UsuńAbsolutnie nie do 100 stopni nagrzany piekarnik ! Możesz jedynie do 38 stopni- 40 . Nie więcej ,
Usuńbo drożdże nie będą rosły !
Za dużo wody na rozczyn drożdżowy.500 ml masz na całe ciasto,woda ciepła ale nie gorąca. Jak masz chłodno w mieszkaniu to możesz wstawić do piekarnika na max 35 stopni na czas wyrastania.
UsuńCzy można drożdze zastąpić zakwasem żytnim? Ile wtedy należy go dodać
OdpowiedzUsuńMyślę że można, ale na zakwasie nie robiłam więc ciężko mi powiedzieć ile go potrzeba
UsuńUnikam chleba na drozdzach, tylko zakwas! i mąka minimum 650, najlepiej prosto z młyna, bez żadnych "polepszaczy"
UsuńMój przepis na chleb:
Zaczyn:
100g czynnego zakwasu żytniego ( z mąki 720)
100g wody
100g mąki pszennej chlebowej
Składniki mieszam w misce, nakrywam ściereczką, odstawiam na około 3 godziny w ciepłe miejsce (piekarnik wyłączony) Należy pamiętać że zakwas czy zaczyn nie lubi przeciągów.
Po wyrośnięciu zaczynu dodaję 360g mąki pszennej chlebowej
120g wody
łyżeczka soli
łyżka oleju roślinnego
Całość mieszam, najpierw w misce potem na blacie wyrabiam aż ciasto stanie się elastyczne. Formuję wałek, wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika, wyrasta około 2,5 do 3 godzin (temperatura około 30st)
Po wyrośnięciu włączam grzanie góra-dół 200st czas pieczenia w zależności od wielkości piekarnika 35 min do 45 min w większym.
Witam czy można użyć drożdży suchych i ile ich dać na tą porcję??? Dziękuję
OdpowiedzUsuńOczywiście można zamienić, dajemy połowę mniej
UsuńA co to znaczy studzimy na kratce?
OdpowiedzUsuńWyjmujemy chleb z formy, stawiamy na kratce i tak studzimy
Usuń4 szkl mki to ile g?
OdpowiedzUsuńdo tego przepisu dodałaby około 60 g oleju i piekę z termoobiegiem 45-50 na 200stopni przez 20minut i 180 pozostały czas przed włożeniem pryskam wodą i w czasie pieczenia też pryskam nawet 2razy
OdpowiedzUsuńJa chlebuś jak wyciągnę z blachy odwracam i jeszcze gorący przykrywam dość dobrze mokrą ściereczką,zawsze jest mięciutki
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super, robię z podwójnej porcji, po upieczeniu smaruje masłem i wtedy skórka jest miękka, jedynie pęka troszkę ale taki właśnie lubię�� Pozdrawiam i dziękuję za przepis który na dobre zagościł w mojej kuchni❤️
OdpowiedzUsuńChleb jest przesmaczny, ja zrobiłam z dodatkiem pestek z dyni. Rewelacja.
OdpowiedzUsuńFajny przepis 🤫 pozdrawiam
OdpowiedzUsuń