środa, 5 września 2018

Chleb dla początkujących



Przepis krok po kroku na chleb dla początkujących, zawsze wychodzi, ma chrupiącą skórkę i jest puszysty w środku

Wymiary formy: 12x35 cm (2 szt.)

Składniki:


  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłej wody
  • olej do nasmarowania formy




Przygotowanie:


Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody oraz łyżką mąki. Pozostawiamy do wrośnięcia. Mąkę pszenną oraz żytnią mieszamy z solą i dodajemy wyrośnięte drożdże. Dolewamy partiami ciepłą wodę oraz wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, formujemy bochenki i wkładamy do blaszek wysmarowanych olejem. Zwilżoną dłonią lub pędzelkiem smarujemy górę chleba. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 1 godz. Upieczony chleb wyciągamy z blachy i studzimy na kratce.


Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo i często piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czesc. Zrobilam ale wyszedl mi chyba nie do konca taki jak powinien. Skorka twarda bardzo, jak skorupa ale pieklam w piekarniku z termoobiegiem - ile czasu wtedy powinnam piec? I czy nie powinno sie zagladac w trakcie? Bede wdzieczna za kazda rade.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja posmarowalam oliwa ten chleb przed wlozeniem do piekarnika, powinnam woda? Bialkiem?

      Usuń
    2. ja piekę bez termoobiegu, a chleb smaruję wodą :)

      Usuń
  3. Zawsze wstawiam metalową miskę z wodą pod kratkę z pieczonym chlebem.Dzięki temu skórka nie jest za bardzo spieczona ani twarda. Przy termoobiegu piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieknie dziekuje, nastepnym razem tak zrobie.

      Usuń
  4. To nie jest chleb i nie smakuje jak chleb - z daleka tylko tak wygląda. Proszę nie wprowadzać początkujących w błąd.

    OdpowiedzUsuń