Ciasto dla leniwych w 10 minut

Błyskawiczne ciasto dla leniwych z pięciu składników, znakomicie sprawdzi się gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 660 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 400 g słomek ptysiowych



Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i dodajemy partiami serek mascarpone. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę słomek ptysiowych i wykładamy połowę kremu. Następnie układamy warstwę ciastek i wykładamy resztę kremu. Wierzch przykrywamy słomkami ptysiowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godz.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

34 komentarze:

  1. Słomki ptysiowe na słono? Czym są posypane?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zastosować tutaj krem karpatkowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja po wierzchu polałam kawą, najlepiej zrobić na noc. Znajomi byli zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy te slomki zmiekna?
    Nie trzeba ich niczym nasaczyc?

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam wszystkim bardzo smakowało ale 400g słomek ptysiowych to trochę za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczne... warto zrobić 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Dałam jeszcze dzem z czarnej porzeczki, bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  8. Chce użyć biszkopty Fo tiramisu. Czym je nasączyć??

    OdpowiedzUsuń
  9. A można dołożyć jeszcze jakiegos owoca np brzoskwinie, maliny czy truskawki... Albo na wierzchu

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja do kremu dodałam wisnie nasaczone w alko... A wierzch polałam polewą

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto idealne dla mnie, czuję wyzwanie by je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I proszę robić już jest w moim przepisie na zawsze dodaje tylko dużo owocow

      Usuń
  12. Witam. Ja między warstwami dodałam jeszcze masę kajmak. Pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeśli ktoś dodaje owoce to radzę świeże nie mrożone. Ja dodałam mrożone truskawki i puściły sok który rozrzedzil masę śmietanowo-serowa, nie sciagla się za mocno, wyplywala z pomiędzy rurek. Gdybym dodała trochę żelatyny byłoby git. W smaku pycha.

    OdpowiedzUsuń
  14. SUPER sprawa prosto i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie doczytalam się, a raczej nie bylo podane,jakie ciastka dajemy na pierwszą warstwę kremu?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja je robię często moje dzieci je uwielbiaja

    OdpowiedzUsuń