Schab pieczony z papryką i ziemniakami

Plastry schabu pieczone z papryką, cebulą i ziemniakami. Znakomite danie jednogarnkowe na niedzielny obiad

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg schabu
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • 3 cebule
  • 1 duża papryka
  • 6 ziemniaków



Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę kroimy w talarki, a paprykę w paski. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry schabu z cebulą oraz papryką. Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na duże kawałki, solimy oraz pieprzymy i układamy dookoła mięsa. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 40 min. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 min. Tak przygotowany schab podajemy ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju mięso pieczone razem z ziemniakami.Świetny przepis z którego chętnie skorzystam. Prosze mi tylko powiedzieć czy tak przygotowaną potrawe przed pieczeniem należy podlac jakimś sosem? lub ew. schab skropic oliwą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. schab i warzywa puszczają dużo wody, więc nie musisz niczego dodawać :)

      Usuń
  2. fajny przepis, zaraz z niego skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Wykorzystam przepis na obiad z okazji komunii córki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam już wiele razy ten schab i moja rodzina się zachwyca takim obiadem :) dziękuje Pani Gabrysiu za przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Schab jest rewelacyjny A jaki mięciutki

    OdpowiedzUsuń
  6. czy schab trzeba wcześniej rozbić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety schab wyszedł suchy i twardy. Chciałam, żeby był miękki i soczysty. Robiłam bez ziemniaków. Jak zrobić następnym razem, żeby nie był suchy i twardy? Mam piekarnik gazowy. Robiłam pod przykryciem, podlewałam też tym sokiem, co puściło mięso i warzywa i nic.

    OdpowiedzUsuń