wtorek, 2 października 2018

Gołąbki na dziko



Smaczne gołąbki nadziane farszem z dzikim ryżem i mięsem mielonym zapieczone w sosie pomidorowym

Składniki:


  • 1 mała główka kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 1/2 szklanki dzikiego ryżu z parabloilicznym + 3 szklanki wody 
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 1 szklanka wody



Przygotowanie:

Ryż wsypujemy na wrzącą osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Wchłonie on resztę wody i dojdzie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym oraz doprawiamy majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1 szklankę wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 50 minut. Pomidory blandujemy z koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 50 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 30 minut, aż kapusta będzie miękka i powstanie nam sos.


Smacznego!



2 komentarze: