• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Gołąbki na dziko

Smaczne gołąbki nadziane farszem z dzikim ryżem i mięsem mielonym zapieczone w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 1/2 szklanki dzikiego ryżu z parabloilicznym + 3 szklanki wody 
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 1 szklanka wody



Przygotowanie:

Ryż wsypujemy na wrzącą osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Wchłonie on resztę wody i dojdzie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym oraz doprawiamy majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). 



Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy około 1 szklankę wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 50 minut. Pomidory blandujemy z koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 50 minutach pieczenia zalewamy przecierem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 30 minut, aż kapusta będzie miękka i powstanie nam sos.


Smacznego!


Obżarciuch
3 Comments
dziki, dziki ryż, gołąbki, gołąbki na dziko, gołąbki na obiad, gołąbki z dzikim ryżem, obiad, ryż
wtorek, 2 października 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
dziki dziki ryż gołąbki gołąbki na dziko gołąbki na obiad gołąbki z dzikim ryżem obiad ryż Gołąbki na dziko

Polecane przepisy

3 komentarze:

  1. Anonimowy3 października 2018 07:31

    Ryż wsypujemy czy w paczce do wody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec3 października 2018 08:58

      wsypujemy, nie używam ryżu w woreczkach :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  2. Unknown12 stycznia 2019 22:21

    Zapewne wszystkie potrawy paluszki lizuniac☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Ciasto Ekler
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria