czwartek, 18 października 2018

Milky way



Wyśmienite ciasto jak popularny batonik Milky way z puszystym kakaowym biszkoptem, mlecznym kremem i czekoladową polewą

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka w proszku
polewa:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • starta gorzka czekolada




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min. w 180 st. Przestygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty. 


Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym oraz studzimy. Masło dokładnie miksujemy i dodajemy na przemian małymi porcjami po łyżce mleko i mleko w proszku. Masę należy dokładnie utrzeć. Na pierwszy blat wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier oraz kakao i polewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce.


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda i zachęca,aby zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na tym blogu jest bardzo dużo ciekawych wpisów.Czytam je z bardzo dużą ciekawością tak naprawdę.

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam i wyszło bardzo fajne polecam :)

    OdpowiedzUsuń