Ciasto Marysieńka

Delikatny czekoladowy biszkopt przełożony warstwą orzechową i kremem budyniowym. Ciasto inspirowane przepisem Siostry Anastazji

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt ciemny:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 pełnych łyżek mąki
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
blat orzechowy:
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
polewa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka mleka w proszku



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy blat orzechowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Blat orzechowy odstawiamy do wystygnięcia. 1/2 szklanki mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy połowę masy.



Ciasto przykrywamy blatem orzechowym i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao, mleko w proszku i polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Apetycznie prezentuje się Marysieńka, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejne wspaniałe ciasto do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo pracy przy nim ale musi pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
  4. super to ciacho, też niedawno robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry jaki rozmiar blach?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bogate ciacho, idealne na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zastąpić orzechy włoskie laskowymi? Bo tylko takie mam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym można zastąpić mleko w proszku przy robieniu polewy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystki wyszło. Pytanie dlaczego budyń po ugotowaniu był budyniem bo po wystudzeniu zrobił się rzadki. I nie wiem jak teraz uratować krem.

    OdpowiedzUsuń