Góra lodowa

Efektowne ciasto przypominające góry, zachwyci wszystkich smakiem i wyglądem. Sprawdzi się na spotkania oraz imprezy ze znajomymi i święta

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru


krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
polewa:
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka z górką
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • około 200 g biszkoptów



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy resztę masy. Biszkopty przekrajmy na połówki i ustawiamy na sztorc jeden obok drugiego (patrz zdj.)



W rondelku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Do ciepłej masy wsypujemy 2 szklanki mleka w proszku i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 1 łyżkę mleka w proszku, natomiast do 2 wsypujemy kakao. Następnie biszkopty polewamy na zmianę polewą białą i ciemną, można też najpierw zużyć jedną polewę, a później drugą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Ślicznie Ci wyszło, ja kiedyś robiłam, ale nie nadawało się do uwiecznienia na zdjęciach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Na święta będzie jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne ciasto, właśnie jestem na etapie zakupu nowego piekarnika a dziś w wolnym czasie szukam nowych pomysłów czym mógłbym uraczyć moją ukochaną żonę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W składzie polewy nic nie pisze o cukrze a w wykonaniu już tak....to proszę mi powiedziec ile tego cukru w końcu ma być?!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ta polewa musi być taka gęsta???? Robiłam ale na moje oko coś poszło nie tak bo mi wyszła gęstą i kladlam ja łyżka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest rzadka, ale taka że można nia polać, jeżeli źle się leje trzeba dodać odrobinę więcej mleka

      Usuń
  6. Czy biszkopty zmiekna, aby nadawały się do po krojenia i nie zaburzyly tak spektakularnego wyglądu porcji ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam:) Przymierzam się do pierwszego wykonu ciasta;) ale zastanawiam się jakie duze opakowanie budyniu dać:) będę ci wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń