Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziane farszem ziemniaczanym z mięsem mielonym, pieczone z sosem pomidorowym. Świetnie sprawdzą się zamiast tradycyjnych gołąbków

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • pieprz i sól
  • papryka słodka
  • majeranek
dodatkowo:
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżeczki mąki



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość mieszamy. Kapustę pekińską wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Liście pekinki szybko miękną. 



Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Najlepiej wykorzystać dwa liście kapusty na jednego gołąbka. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy 1/2 szklanki wody. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 1 godz. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką, 1/2 szklanki wody i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Po około 1 godz. pieczenia zalewamy przecierem gołąbki i pieczemy jeszcze parę minut, aż powstanie nam sos.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Świetna alternatywa tradycyjnych gołąbków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra! Muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mnniam. Ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo gotować pekińską?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chwileczkę, aby liście były wiotkie i łatwe do zawijania, bo jak się rozgotuje to liści będą się rozpadać

      Usuń
  5. super pomysł i wykonanie też świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam - pyszne mimo że mogłam bardziej przyprawić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy przepis dobre polaczenie napewno wykorzystam lubie nowinki tylko tak mysle zeby zrobic je calkowicie jarskie bez miesa bylyby dla calej rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię z samych ziemniaków. Gotuję w garnku zalane wodą. Po ugotowaniu gdy kapusta jest miękka można polać skwareczkami lub podsmażyć na patelni . Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi pani z tych wszystkich podanych składników o rócz mięsa? czy jak?

      Usuń
    2. Znam je od zarania dziejów , moja babunia robiła takie pół wieku temu , więc żadna to nowość , nie dawała żadnego mięsa tylko dużo boczku usmazonego z cebulką i przekręconego przez maszynkę , to dopiero było cudo !

      Usuń
  9. Właśnie robię i zapowiada się że będą smaczne

    OdpowiedzUsuń